Polischefen: Det kommer att ske fler terrordåd

Publicerad 2017-04-29

Det kommer att ske fler terrordåd i Stockholm.

Det är nya normalläget, enligt polischefen Erik Widstrand.

– Nästa steg blir att utbilda allmänheten och ta fram en tiopunktslista: Så gör jag vid ett terrorbrott.

Erik Widstrand, chef för operativa enheten vid polisen i Stockholm, var kommenderingschef vid terrordådet på Drottninggatan.

Erik Widstrand är chef för den operativa enheten inom polisens region Stockholm.

Han var även kommenderingschef vid terrordådet på Drottninggatan den 7 april och vid Bryggargatan 2010.

Under de år som gått däremellan har det vuxit fram en helt annan medvetenhet och beredskap, både inom polisen och allmänheten, menar han.

Och det visade sig nu den 7 april.

För sju år ställde sig nyfikna i ring för att se vad som hänt. Den här gången gjorde människor allt för att komma bort från platsen.

”Kommer hända igen”

Mycket av polisens insatser gick bra men det finns saker som kan bli bättre till nästa gång. För enligt Erik Widstrand kommer det att hända igen. Det kommer att ske fler terrordåd.

– Ja, det är min bedömning, och det är våra analytikers bedömning, säger han. Tittar man på omvärlden, på Frankrike, Belgien och andra länder, så är det ju så.

– Men när, var och hur vet vi ju inte så klart. Men att det kommer att hända, det håller jag för sannolikt.

Och då gäller det att möta det.

Redan nu finns tankar att samverkan med andra myndigheter kan utvecklas.

Utbildning till allmänheten

Erik Widstrand vill även ta initiativ till att utbilda allmänheten i olika saker, exempelvis första hjälpen. Samt hur man ska agera när ett terrorattentat skett.

– Vi borde tillsammans med andra ta fram ett tiopunktsprogram så att alla vet vad de ska göra och har resonerat igenom det, säger Erik Widstrand.

– Det ska vara väldigt enkelt, som exempelvis: Lås dörrarna. Håll kvar personalen på jobbet. Enkla saker som sitter i ryggmärgen den dag då det skulle kunna inträffa.

Erik Widstrand tänker sig att en sådan lista ska finnas på i stort sett alla arbetsplatser, i förskolor, skolor, affärer.

– Och det kan vara olika från olika ställen beroende på vilken verksamhet man har. Men har man resonerat igenom sådana saker kan man lättare organisera sig själva, och inte sitta och vänta på att polisen ska komma och utrymma.

Erik Widstrand ser framför sig en inplastad checklista som alla känner till på sitt jobb eller sin skola och som man pratat om.

– Alla ska veta: Vad är min uppgift i det här. Det blir lite som att träna utrymning. Här handlar det mycket om att rymma in medarbetarna.

– Att utrymma en hel stad är i sort sett omöjligt på ett säkert sätt. Däremot kan man frysa läget och det tror jag man skulle klara nästa gång: Att man verkligen blir kvar där det är säkert innan man går ut.

Det fungerade på vissa ställen i samband med terrorattacken på Drottninggatan, där personalen i flera av affärerna låste in sig.

Hur långt bort ligger en sådan här lista?

– Jag driver ju den här tanken hårt nu, för jag tror på den, och jag har fått med mig regionpolischefen Ulf Johansson i tänket. Så jag kommer att ta upp det här vid nästa möte på länsstyrelsen.

– Det handlar om att skapa trygghet, och det handlar faktiskt om att rädda liv i det längre perspektivet, säger Erik Widstrand. Jag tror på en utveckling där man kan göra fler delaktiga. Blir man delaktig i något känner man också en trygghet i att man då bidrar med någonting.

ANNONS