Amir, 12, dödades på skolgård – bevistalan väcks mot 13-åring

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

12-årige Amir höggs till döds på skolgården.

Nu väcks bevistalan mot den 13-årige pojke som misstänks för attacken.

– Hade han varit straffmyndig hade han nekat till att ha begått en brottslig handling så det är hans inställning, säger advokat David Breitfeld.

En måndag i slutet av april larmades polis och ambulans till Utmarksskolan i Kortedala i Göteborg. 12-årige Amir hade huggits med kniv i halsen vid ett bråk på skolgården och han kördes med ambulans till sjukhus, men utan att hans liv gick att rädda.

En 13-årig pojke pekades ut av vittnen att ligga bakom knivhugget och han greps strax därefter i sin bostad.

Nu väcks bevistalan mot den 13-årige pojken i första hand för mord, i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Pojken nekar, säger advokat David Breitfeld som företräder 13-åringen.

– Hade han varit straffmyndig hade han nekat till att ha begått en brottslig handling så det är hans inställning.

Enligt David Breitfeld är det flera bakomliggande aspekter som behöver belysas i domstolen.

– Det man kan säga är att det finns bakomliggande orsaker som behöver belysas och som kommer att ge en viss förklaring och kanske något mer som framkommit än tidigare. Det finns en förhistoria som har betydelse, säger han.

Ovanligt med bevistalan

Det är socialnämnden i östra Göteborg som begärt prövning. En bevistalan kan väckas om ett allvarligt brott misstänks ha begått av någon som var under 15 år vid händelsen och görs för att skuldfrågan ska avgöras av en domstol. Däremot utdöms inget straff.

Att bevistalan väcks är ovanligt.

Senast det skedde var när en 14-årig pojke misstänktes ha orsakat den hemlöse EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupuskas död i Huskvarna tillsammans med en 16-årig pojke. De båda förklarades dock oskyldiga till mord och istället kom domen fram till att de båda misshandlat Gica grovt.

Våren 2016 väcktes bevistalan mot två 13-åriga pojkar som misstänktes ha mördat en 65-årig man på en gård utanför Varberg med en morakniv. Då kom tingsrätten fram till att några andra gärningsmän än pojkarna var otänkbart, men att det inte gick att slå fast vem av dem som utdelat det hugg som ledde till mannens död.

Amirs familj: ”vår lilla ängel”

12-årige Amir sörjs av sin familj som beskriver honom som en godhjärtad pojke som spred stor glädje bland sina närstående.
– Vår kärlek för honom och vår saknad är otrolig. Han är nu vår lilla ängel som vakar över oss alla, har hans kusin Omar tidigare sagt.

Förhandlingen vid Göteborgs tingsrätt är planerad att pågå den 14 och 15 juli bakom stängda dörrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE