31-åringen vill omedelbart släppas fri

Publicerad 2015-06-18

31-åringen som är misstänkt för mordet på Lisa Holm, 17, vill omedelbart släppas på fri fot.

Det skriver hans advokat i överklagan av häktningen.

Även hans 35-åriga storebror kommer att överklaga.

– Vi tycker inte att den bevisning som presenteras motsvarar sannolika skäl, säger den äldre broderns advokat Inger Rönnbäck.

I tisdags begärde åklagaren de två bröderna häktade för mord, och den ene broderns hustru häktad för grovt skyddande av brottsling.

Och Skaraborgs tingsrätt gick, efter långa förhandlingar, på åklagarens linje - åtminstone vad gäller bröderna. De häktades båda på sannolika skäl misstänkta för mord. Hustrun häktades på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, för grovt skyddande av brottsling.

Samtliga nekar till brott

Men alla inblandade nekar till brott och nu står det klart att båda de mordmisstänkta bröderna överklagar tingsrättens häktningsbeslut.

– Jag har fått instruktioner om att överklaga häktningsbeslutet, sa den yngre broderns advokat Thomas Ört i går eftermiddag.

Och på torsdagsmorgonen berättade den äldre broderns advokat, Inger Rönnbäck, att hon och hennes klient också bestämt sig för att överklaga.

– Vi har fattat beslutet att överklaga, vi tycker inte att den bevisning som presenteras motsvarar sannolika skäl, säger den äldre broderns advokat Inger Rönnbäck.

Vid 14.30-tiden kom överklagandet för den yngre brodern in till tingsrätten.

Där står det att 31-åringen ”yrkar att Hovrätten upphäver tingsrättens häktningsbeslut” och att han ”omedelbart skall försättas på fri fot”.

Behandlas med förtur

Överklagandena kommer behandlas med förtur, och som regel ska de avgöras redan samma dag som de kommer in.

De misstänkta närvarar som regel inte vid förhandlingen, som kommer hållas i Göta Hovrätt i Jönköping, utan hovrätten beställer hem alla handlingar, akten, från Skaraborgs tingsrätt, varpå en hovrättsfiskal läser in sig på uppgifterna och sedan föredrar dem för hovrättens ledamöter innan ett beslut i häktningsfrågan fattas.

Om hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, att misstankarna mot männen inte räcker för en häktning, meddelas häktet och de båda männen ska snarast försättas på fri fot.

Den brottsmisstänkta kvinnan kommer enligt hennes advokat inte att överklaga. Detta eftersom hon häktades på skälig misstanke och därför är häktad bara en vecka innan en ny förhandling.

Följ ämnen i artikeln