Döms till livstid för två dubbelmord

Publicerad 2016-04-26

Zoran Radovanovic dödade ett äldre par, och tände sedan eld på deras fritidshus i Hökensås.

Elva veckor senare var det dags igen, denna gång misshandlade han ett gift par till döds med ett basebollträ, innan han hällde ut tändvätska i deras villa i Norrahammar och tände på.

I dag dömde Göta hovrätt honom till livstids fängelse för dubbla dubbelmord.

Sent på eftermiddagen den 10 mars förra året larmades räddningstjänsten till Hökensås, efter att ett sommarhus brunnit ner. Men när räddningstjänsten kom fram kunde de bara konstatera att det ensligt belägna huset var totalförstört och bara murstocken fanns kvar.

I brandresterna hittades kvarlevor av två människor, paret som ägde stugan.

Någon brandorsak kunde man inte hitta, och utredningen lades på is.

Hittade tändvätska

79 dagar senare, den 28 maj, upptäckte hantverkare hur det brann i en villa i området Norrahammar i Jönköping. Brandkåren lyckades släcka elden, och i det utbrunna huset hittades ett äldre par döda.

Polisen fattade omedelbart misstankar om att ett brott begåtts. I anslutning till den ena kroppen låg ett basebollträ, och man hittade också sex flaskor med tändvätska. En förundersökning om mord och mordbrand inleddes.

Snart greps 52-årige kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic, efter att anhöriga till det avlidna paret berättat om att han besökt dem på dagen för branden.

När polisen kontrollerade hans kreditkort visade det sig att han köpt sex flaskor tändvätska av samma märke som hittats i villan, samt handskar, kofot och silvertejp.

Och man hittade något annat intressant.

Blodspår på kofot

Samma dag som den tidigare branden, den i Hökensås, hade Zoran Radovanovic också köpt tändvätska, och en kofot.

Det visade sig också att han haft affärer med det paret, och besökt dem kvällen före branden.

Polisen gjorde husrannsakan, både i Zoran Radovanovic hem och på hans kontor. Där hittade man, bland annat, en kofot – med blod från Hökensås paret på.

Zoran Radovanovic erkände tidigt morden i Norrahammar, men morden i Hökensås har han konsekvent nekat till.

Tingsrätten dömde honom i februari till livstids fängelse för de två dubbelmorden.

I dag fastställde hovrätten tingsrättens dom.

"Ekonomiska skäl"

"Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att morden var planerade liksom att det även var planerat att sätta eld på husen. Det finns stora likheter i tillvägagångssätt mellan Norrahammar- och Hökensåsfallet."

– Det finns visserligen enbart indicier för morden och mordbranden i Hökensås men indicierna är av en sådan styrka att det inte råder något rimligt tvivel om att finansmannen, liksom i Norrahammar, av ekonomiska skäl planerade och därefter dödade det äldre paret, säger hovrättsrådet Lennart Östblom i ett pressmeddelande.