Polischefen: ”Uppenbart att det är en konflikt inom Foxtrot”

Källor till Aftonbladet: Stressad Majid har gått under jorden

Uppdaterad 2023-10-02 | Publicerad 2023-09-29

Marken skakar under Rawa Majid och hans nätverk.

Splittringen går genom Foxtrot, ner till allierade och skapar möjligheter för andra grupperingar.

– Eftersom de gått isär, Abdo och Majid, så kan man inte längre säga att Foxtrot som konstellation finns längre, säger kriminalinspektör Mats Baakki.

Nätverket Foxtrot anses av polisen vara en av de största spelarna på den illegala drogmarknaden, både gällande smuggling till Sverige och försäljning. I toppen har Rawa Majid och hans nära förtrogna Ismail Abdo funnits.

Nu rasar en våldsam konflikt inom nätverket – som gjort att den tidigare så starka organisationen har splittrats i två – vilket skapat kaos i den kriminella världen.

– Man vet just nu inte säkert vilka som är allierade med varandra, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Splittringen gör att många andra nätverk nu ser sin chans att ta över marknadsdelar som tidigare ägts av Foxtrot.

– Majid har just nu fullt upp med sin internkonflikt. Eftersom han beordrat att barn, mammor och pappor ska skjutas ihjäl så har han fullt upp med att se till att hans ”egna” ska kunna fly landet, säger en uppgiftslämnare.

Mats Baakki, kriminalinspektör.

”Gått under jorden”

Den interna striden tillsammans med diskussioner om Rawa Majids turkiska medborgarskap har satt honom under stor press.

– Det oroar honom. Han har praktiskt tagit gått under jorden, säger en källa.

Även Rawa Majids allierade känner trycket då de alla, och deras anhöriga, är eventuella måltavlor i konflikten. Detta har försvagat Rawa Majids tidigare så starka position, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska bland annat hela eller delar av nätverket Zero, från Jordbro i Haninge söder om Stockholm, ha brutit sig loss från Rawa Majid och anslutit till hans nya fiende – den tidigare bundsförvanten Ismail Abdo.

Rawa Majid tillsammans med flera personer som varit viktiga för hans kriminella nätverk.

Särskild utredningsgrupp

Mats Baakki är biträdande chef för en särskild utredningsgrupp som sattes ihop i början av året för att hantera våldsvågen. Gruppen är fortsatt igång – nu mer än någonsin.

– Det var extremt mycket under en period i början av året. Nu är problemet att många av mordutredningarna från våren och sommaren fortfarande pågår, så vi har mycket personal som är upplåst och många av de inlånade resurserna har åkt hem. Samtidigt kommer det hela tiden nya saker.

I början av året låg konfliktlinjen mellan nätverken Foxtrot och Dalen. Så är det inte längre, bekräftar Baakki.

– Det är uppenbart att det är en konflikt inom Foxtrot sedan början av september. Vi har väldigt många ärenden kopplade till det och vi försöker bena i det, vem har gjort vad mot vem. Det är inte ett enkelt jobb när lojaliteter bryts då två ledarpersoner delar på sig. Vem står på vems sida, så att säga.

Är det något ni ser inom Zeronätverket, som varit allierat med Foxtrot? Att de bytt sida?

– Bytt sida vet jag inte om man kan säga, eftersom både Ismail Abdo och Rawa Majid har tillhört Foxtrot. Eftersom de gått isär så kan man inte längre säga att Foxtrot som konstellation finns längre. Då är frågan vems sida de har valt. Har de valt samma sida allihop eller delat upp sig? Det är sådant som vi försöker reda ut nu.

Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”.

Enligt Aftonbladets uppgifter ligger även konflikten från början av året kvar i bakgrunden, då personer kopplade till Dalen-nätverket allierat sig med nya nätverk.

Mats Baakki menar att konflikten mellan Dalen och Foxtrot just nu är väldigt lågintensiv. Det beror på att många kunnat gripas och att ledande personer befinner sig utomlands.

– Vi har knappt sett till det gamla Dalennätverket sedan slutet på våren. Möjligtvis några perifera saker som haft bäring på konflikten, men det var småsaker som vi inte tog in i vårt arbete.

60 personer gripna

Totalt har ett stort antal misstänkta kunnat gripas och också lagföras. Som mest satt 80 personer häktade i våras, kopplade till arbetet i Mats Baakkis utredningsgrupp. I dag är det cirka 60.

Med många häktade och många utredningar på gång efterlyser kriminalinspektören fler resurser.

– Du kan ju tala om var jag kan få hjälp av fler poliser för att utreda allt det här.

Det är så ansträngt?

– Det kan man lugnt säga. Det är en bra sammanfattning.

Tipsa Erik Melin & Linda Hjertén