Här slår bagagetjuven till på tåget

Publicerad 2016-02-22

Över hundra bagagestölder har inträffat på tågen i Skåne och polisen misstänker att det kan handla om många fler.

Tillvägagångssättet är detsamma – tjuvarna låtsas rota runt bland hatthyllan där de ställt en tom väska för att sedan fylla den med någon annans tillhörigheter och gå av tåget.

Polisen går nu ut med en övervakningsfilm från den 14 januari i år där en nu frihetsberövad person är i full fart med att utföra det så kallade ”väsktricket” där en barnfamilj blir av med sin väska.

– Det går väldigt fort, det är många resenärer ombord på tågen och det finns många väskor. Det är rörigt med människor som går i gångarna och tjuvarna utnyttjar den situationen och ouppmärksamheten som finns, säger Lars Förstell vid polisen i Malmö.

”Ha uppsikt över din väska”

Samme man har dessutom stulit ett kreditkort och handlat för 300 000 kronor och bland annat köpt ett guldhalsband som kostade 85.000 kronor. Genom att visa filmen från stöldtillfället vill polisen varna för tjuvarna och deras tillvägagångssätt.

– Var riskmedveten. Det är det enda man kan vara. Ha uppsikt över sin väska eller ha väskan i närheten. Och är det en datorväska, ha den i knät och under kontroll hela tiden för det här går väldigt, väldigt fort, säger Lars Förstell.

Mer om fallet i Brottscentralen klockan 20.00 i kväll på Aftonbladet TV och Investigation Discovery.

Följ ämnen i artikeln