Polisen varnar för utpressning bland ungdomar

Publicerad 2015-11-25

”Använder maffialiknande metoder”

Bötfällning och utpressning på sociala medier bland barn och ungdomar oroar polisen i Stockholm. De uppmanar vuxna att se problemet så att fler vågar anmäla.

– Att ”gola” eller skvallra leder ofta till mer hot om våld. Mörkertalet är enormt, säger polisens ungdomschef i Järva.

I ett inlägg på Facebook varnar polisen i Globen i Stockholm för ungdomar som använder sociala medier för att utpressa och förnedra varandra.

– Det är väldigt allvarligt och de som blir utsatta kan må väldigt dåligt, säger Anderas Lekare, yttre befäl polisområde Globen.

Tillvägagångssätten som han beskriver är olika. En variant är killar som lurar sina tjejkompisar genom att be dem utföra sexuella handlingar och då filmar det hela. Filmer som killarna sedan använder i utpressningssyfte, antingen för att kräva pengar eller fler sexuella handlingar i utbyte mot att inte sprida filmen.

Misshandel

I andra fall som Andreas Lekare nämner är det unga som misshandlar varandra och sedan sprider filmerna på sociala medier. De unga, ofta barn i 12-årsåldern, kan antingen bestämma träff för att slåss eller så luras offret att följa med för att därefter misshandlas.

– En faktor som jobbar emot oss är den inbyggda mekanismen att inte berätta för föräldrar, skolpersonal och framförallt polisen, säger Andreas Lekare.

”Folk är livrädda”

Utpressning bland unga är något som polisen i Västerort också känner igen. Här handlar det om det relativt välkända fenomenet ”bötning”. Enligt Daniel Ångman, chef på ungdomsgruppen i Järva, utspelar det sig ofta i och runt skolan och handlar om påhittade skulder.

– Det behöver inte alltid vara pengar utan kan handla om en mobiltelefon eller ett tv-spel, säger Daniel Ångman.

Han tror också att det är många som inte vågar anmäla, då det leder till grövre hot.

– De är livrädda och mörkertalet är enormt, säger han.

Uppmanar föräldrar

Daniel Ångman uppmanar vuxna som finns i barnens närhet att vara uppmärksamma och följa upp om barnet exempelvis har fått pengar.

– Fråga vad som hände med de där byxorna barnet skulle köpa och se till att veta var pengarna hamnar, säger han.

– Och bli bra på sociala medier.

Följ ämnen i artikeln