Våldtäktsmisstänkt fastnade på film – fem år innan dådet

Uppdaterad 2015-09-09 | Publicerad 2015-09-07

Nu behöver polisen hjälp att hitta honom

I februari i år utsattes en kvinna för en grov våldtäkt. Gärningsmannens dna gav snabbt träff i polisens register.

– Han har onanerat mot en sovande kvinna på tunnelbanan för fem år sedan, och fastnat på film i samband med det, säger polisen Ann-Charlotte Håkans.

Natten mellan den 27 och 28 februari i år skedde en brutal våldtäkt på de gamla tågspåren nedanför Skanstull i Stockholm. En 29-årig kvinna besökte en klubb i området och skulle strax efter klockan ett på natten åka hem.

– Hon lämnar klubben ensam och genar över spåren. Vid banvallarna börjar en man jaga henne fram och tillbaka och eftersom det är staket runt kan hon inte komma ut.

Slår henne med sten

Till slut får mannen tag i kvinnan och slår henne med en sten i huvudet. Sedan våldtar han henne. Kvinnan lyckas till slut ta sig loss och springer mot Skanstulls tunnelbanestation där hon kliver på tunnelbanetåget och åker till Medborgarplatsen.

En man hjälper kvinnan att ringa ambulans och att göra en polisanmälan vid Björns Trädgård, intill Medborgarplatsen. Mannen uppgav då för polis att han hette Lukas. Nu vill utredarna gärna komma i kontakt med honom eftersom han är ett viktigt vittne.

DNA:t gav träff

Till en början hade man inga spår efter gärningsmannen men man lyckades säkra dna från kvinnans kropp.

– Dna:t gav träff och det visade sig komma från samma person som misstänks ha onanerat mot en sovande kvinna i tunnelbanan för fem år sedan, säger Ann-Charlotte Håkans som utreder våldtäktsfallet för Citypolisen i Stockholm.

Ofredandet är preskriberat

Det sexuella ofredandet på tunnelbanan preskriberades i somras men mannen fångades på tunnelbanans övervakningsfilm och nu vill polisen att allmänheten hjälper till att identifiera honom.

– Man ska tänka på att bilden är fem år gammal och han kan ha ändrat utseende i form av vikt och hår till exempel, säger Ann-Charlotte Håkans.

Hur säker är man på att det är samma gärningsman?

– Hans dna finns på båda platserna, sedan kanske han har en förklaring till hur det hamnat där men vi vill få tag på honom nu i det första skedet, säger Ann-Charlotte Håkans.

Hoppas på en lösning

Kvinnan som utsattes för våldtäkten hoppas på en lösning för att kunna gå vidare.

– Min klient har varit utsatt för en överfallsvåldtäkt med inslag av våld, hot och tvång och händelsen har inneburit en synnerligen allvarlig kränkning av hennes personliga integritet. Hon hoppas att brottsutredningen nu går framåt och att gärningsmannen kommer gripas och att det leder till en rättegång med resultat att hon kommer få upprättelse och kunna gå vidare i livet, säger målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz till Brottscentralen.

Känner du igen mannen på filmen? Eller vet du vem Lukas är som hjälpte kvinnan? Mejla tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln