Felix förgiftades – av köttbullar

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2016-04-22

Jack russel terriern Felix glufsade glatt i sig köttbullarna som någon slängt in på tomten. Dagen efter tvingades familjen avliva honom. Då visade det sig att köttbullarna hade förgiftats med glykol.

I måndags vid lunch släppte familjen Nyman ut hundarna Felix och Yatzy på tomten.

– De slutade lyssna på inkall. Till slut gick min fru fram och kollade vad de gjorde och såg att de åt på ett gäng köttbullar.

Efter några timmar började Jack Russel terriern Felix må dåligt. Han blev vinglig och ramlade ihop.  Läget var akut och de åkte till Strömsholms djursjukhus på en gång. 

Förgiftades

Inne hos veterinären kunde man snabbt konstatera att Felix hade blivit förgiftad och symptomen tydde på att han hade fått i sig Glykol, ett ämne som slår ut både lever och njurar.

– Hans slemhinnor och tunga hade blivit missfärgade. De sa det fanns väldigt liten chans att han skulle överleva.

Felix blev allt sämre, började kräkas och hade blod i urinen. 

– När jag kom in till Strömsholm och hade tänkt över det hela i några timmar och fick se honom ligga där, med blod i pälsen efter sitt urin. Då kändes det bara taskigt att fortsätta. Det mest humana var att avliva honom.

Har polisanmält det

En anmälan har gjorts och familjen har varnat boende i området.

– Man har ju läst om liknande händelser förut, men det här hände ju hemma hos oss. Det skulle vara skönt att få fram den skyldige. Just nu känns det som att jag inte litar på någon. Jag är chockad och illamående.

Polisen bekräftar att en anmälan om djurplågeri har kommit in.

– Det här är en enskild händelse, det har ryktats om att det har hänt tidigare men det är ingenting som har varit bekräftat. Jag har inte hela bakgrunden men det här anses inte vara ett hot mot just den här familjen, säger Anders Hedström, Västerås presstalesman. 

Följ ämnen i artikeln