Polisen varnades om skjutning – före skotten mot kvinnan och barnet

Eskilstunapolisen rustade upp efter larmet

Publicerad 2022-08-27

En kvinna och en liten pojke blev skjutna på en lekplats i Eskilstuna i går.

Kvällen innan fick polisen varningar om att en skjutning snart kunde ske i staden.

– Ja, vi hade en underrättelse som kom in i torsdags, säger polischef Christoffer Bohman.

Flera barnfamiljer befann sig vid lekplatsen i stadsdelen Årby när skottlossningen strax innan klockan 19 i fredags kväll bröt ut.

En kvinna och en litet pojke, som inte tros ha varit måltavlorna, träffades när skytten öppnade eld.

Båda fördes till sjukhus med ambulans. Senare uppgav polisen att de klarat sig utan livshotande skador.

Den hänsynslösa skjutningen, som poliser säger ”passerat gränsen”, har väckt starka reaktioner.

Nu kan Aftonbladet berätta att polisen sedan i torsdags var förberedda på att en skjutning skulle kunna ske i Eskilstuna.

Polisen på platsen dagen efter skjutningen där en kvinna och ett barn träffades i en skottlossning i Eskilstuna.

Skottvarningen: En ska dö

Polisen ska ha fått in underrättelser om att personer från minst en annan stad var på väg till Eskilstuna för att skjuta ihjäl någon, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Informationen ska i övrigt ha varit knapphändig, men indikationerna var att dådet skulle ske i helgen.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska polisen ha agerat på varningen och i fredags börjat samordna extra personal inför en nära förestående skjutning.

– Polisen visste att det fanns en risk för skjutning och såg bland annat över resursfrågan och hur man ska organisera sig genom att förberedda med fler poliser, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade polisen fått en varning om att en skjutning var nära förestående dagen före skotten.

Sedan årsskiftet pågår en gängkonflikt mellan två nätverk med varsin bas i stadsdelen Årby respektive Skiftinge. En rad skottlossningar kopplas till kriget och har orsakat ”kod röd” inom polisen, har Aftonbladet tidigare rapporterat.

Polischefen: Klart utomstående drabbade

Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i Södermanland, bekräftar delar av Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer att vi hade en underrättelse som kom in i torsdags kväll och som hanterades genom att vi i den ordning som vi alltid jobbar i bedömde den i fredags under dagen, säger han.

Enligt Bohman ansåg man inte att det förelåg någon ytterligare förhöjd fara att det sker skjutningar mer än ”kod röd” som innebär att det finns ”sannolik risk för våldshändelser i närtid”.

– Den avvek inte från underrättelser av exakt likadan karaktär som kommer in flera gånger i veckan. Den här avsåg att det kanske skulle kunna skjutas men den var ganska vag och ospecificerad. Vi bedömde att hotbilden inte ökade.

På fråga om extra personal förbereddes säger Bohman:

– Så som konfliktläget ser ut i Eskilstuna diskuterar vi resurs och läge varje dag. Sedan i januari har vi en konflikt som betecknas som röd och de gör att vi hela tiden behöver fundera på om vi har rätt resurser och rätt typ av förmågor ute och jobbar, det var en sådan dag i fredags också.

Han kallar skjutningen i går för väldigt allvarlig.

– Det är fruktansvärt att det fick det här utfallet som det fick med klart utomstående människor som drabbas, säger han och i övrigt hänvisar till en pressträff på eftermiddagen

Efterlyser tips i jakten på misstänkta

Trots en stor insats med hundpatruller och drönare är ännu ingen gripen för fredagens mordförsök.

Polisen har dock under hela kvällen och natten mot i dag arbetat på brottsplatsen med kriminaltekniker i syfte att säkra spår efter misstänkta.

Man uppgav också på lördagen att stora polisresurser från andra delar av landet skickats till Eskilstuna för att hjälpa till i utredningen.

Allmänheten uppmanas även höra av sig på 114 14 om man sett eller vet något. På morgonen uppgav polisen att man inte fått några avgörande tips.

– Det berör mig personligen väldigt illa. När barn blir inblandade har man passerat en gräns. Folk köper inte sånt här. Det kanske kan göra att någon väljer att prata med oss som gör att vi kan gripa gärningspersonerna, sa Tobias Sundström, befäl på polisens ledningscentral, tidigare.

På eftermiddagen kommer en pressträff hållas av polisen i Eskilstuna.

Följ ämnen i artikeln