Våldtäktsmännen som jagas med fantombild

”Likheter i tillvägagångssätt”

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Här är fantombilderna på serievåldtäktsmännen som jagas av polisen.

Sedan polisen publicerade fantombilden på en man som misstänks för två sexualbrott – varav senast en överfallsvåldtäkt i Täby – har tipsen strömmat in.

– Vi följer upp allt som inkommer, säger Sara Forslind, polisens spaningsledare.

De misstänkta våldtäktsmännen
Foto: POLISEN
De misstänkta våldtäktsmännen

Gärningsmannen hotade kvinnan i 30-årsåldern med kniv och våldtog henne i närheten av friluftsområdet Skavlöten i Täby, norr om Stockholm, söndagen den 28 juni klockan 18.30. Mannen som begick den grova våldtäkten var helt okänd för kvinnan och enligt Aftonbladets uppgifter förföljde han henne från en badplats.

Men han lämnade spår efter sig.

Precis som han gjorde i Uppsala, sommaren 2018.

– Det är ett liknande ärende där karaktären och modus liknar varandra. Vi är säkra på att vi söker en och samma gärningsperson för bägge de här händelserna, säger Sara Forslind, polisens spaningsledare.

Inte helt raka tänder

I tisdags släppte polisen en fantombild som bygger på vittnesuppgifterna från våldtäkten i Täby och enligt signalementet är mannen mellan 20–30 år, drygt 170 centimeter lång, mycket ljus i hyn, med en smal kroppsbyggnad och ett smalt bett med inte helt raka tänder. Vid tiden för överfallet hade han en svart bad- eller cykelmössa med eventuell vit text på sidan och han pratade dålig engelska och hade på sig svarta, ”snabba” solglasögon.

Polisen har fått in ett stort antal tips – och utredarna har jobbat intensivt med att följd upp allt som inkommit.

– Det är lite tidigt än att uttala sig om något tips är av extra intresse men vi följer upp och hanterar samtliga som intressanta, säger Sara Forslind.

Under torsdagskvällen anhölls en man misstänkt för våldtäkten i Täby. Enligt Aftonbladets uppgifter var det flera personer som kontaktade polisen och namngav honom efter att ha sett fantombilden. Mannen försattes senare på fri fot och han är inte längre misstänkt för våldtäkten.

Foto: POLISEN
Under torsdagen anhölls en man, misstänkt för våldtäkten i Täby. Enligt Aftonbladets uppgifter var det för att flera personer hört av sig med ett namn kring en som liknande fantombilden. Mannen försattes dock på fri fot och misstankarna mot mannen kvartstår inte.

Tre våldtäkter i södra Stockholm

Men det är inte bara gällande sexualbrotten i Täby och Uppsala som polisen valt att använda en fantombild för att få hjälp av allmänheten med att fånga en möjlig serievåldtäktsman.

Bland annat har polisen i södra Stockholm tidigare i våras gått ut med en fantombild på en man som skulle kunna kopplas till tre överfallsvåldtäkter i Farsta, Alby och Flemingsberg. Samtliga tre våldtäkter har haft likheter i tillvägagångssättet.

– Vi befarade att det kunde handla om någon form av serievåldtäktsman men vi har inte kunnat bekräfta det och inte kunnat frihetsberöva eller delge någon misstanke om de brotten, säger Leo Hoffmann, kommissarie på sektionen för brott i nära relation.

Foto: POLISEN
Polisens fantombild över den gärningsman som kunde misstänktas för tre våldtäkter i södra Stockholm.

Valde ut offer på tunnelbanan

I september förra året gick polisen också ut med en fantombild på en misstänkt våldtäktsman som härjade i Rågsved – där polisen misstänkte att han valde ut sina offer på tunnelbanan och sedan följde efter och överföll kvinnorna i Rågsved, bland annat på Bjursätragatan.

– I samband med att vi gick ut med fantombilderna och hade med inslag om ärendena i Efterlyst inkom mängder med tips. Alla dessa tips har bearbetats och följts upp. Det arbetet har än så länge inte lett fram till att någon person blivit häktad för brott, säger Leo Hoffmann.

Foto: POLISEN
Efter samstämmiga vittnesuppgifter tog polisen fram denna fantombild av en misstänkt våldtäktsman i Rågsved.

Förföljde kvinnor på cykel

Trots att det gått två år sedan våldtäkterna vid Västra hamnen i Malmö är gärningsmannen fortfarande på fri fot. Tack vare dna har polisen kunnat se att samme gärningsman ligger bakom i alla fall två våldtäkter: en den 22 maj 2018 samt ytterligare en den 2 juni 2018. I båda fallen har gärningsmannen förföljt kvinnorna på cykel innan han våldtagit kvinnorna. Jonas Karlberg, gruppchef grova brott Malmö, säger att de fortfarande arbetar aktivt med ärendet.

– Vi dna-topsar fortfarande personer och det pågår kontinuerligt i både större och mindre omfattning. Vi hoppas att vi ska kunna ringa in en gärningsman så småningom, säger Karlberg.

Foto: POLISEN
Fantombilden över den cyklande våldtäktsmannen i Malmö som misstänks ligga bakom två våldtäkter våren 2018.
Publicerad:

LÄS VIDARE