Advokat pekas ut i fjällhärvan – miljon gick till Bandidosman

Anklagelsen: Vilseledde investerare under krogkväll

Publicerad 2024-06-06

Pengar till fjällstugor hamnade hos gängkriminella.

Aftonbladet kan avslöja hur en advokat på välrenommerade byrån Delphi anklagas för att ha vilselett investerare.

– Hans och byråns varumärke har utnyttjats, säger Rebecka Thörn, styrelseordförande på Delphi.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur stora belopp från ett byggprojekt i fjällen hamnat i den grovt kriminella gängmiljön.

I stället för att bygga fjällstugor ska merparten av de investerade pengarna ha slussats vidare till privatpersoner och verksamheter.

Bland annat har en ledargestalt inom Bandidos tagit emot en miljon kronor innan bolaget bakom projektet ansökte om konkurs – med en skuld på över 80 miljoner kronor.

I ett tvistemål har en grupp investerare – bestående av personer inom bland annat bank- och finansbranschen – nu stämt advokatbyrån Delphi för hur affärerna gått till.

En miljon kronor skickades till Bandidos-mannen, i brun väst och blå jeans.

Advokat anklagas

Gruppen kräver att få tillbaka det investerade beloppet på drygt 6 miljoner kronor.

Delphi anses som en av landets främsta affärsjuridiska byråer och har vunnit priser som Årets byrå flera gånger, senast 2023.

En av byråns advokater anklagas i stämningsansökan för att ha lurat privatpersoner att satsa sina pengar på projektet under middagar i Stockholms krogvärld.

En av middagarna ägde rum på en sushirestaurang på Kungsholmen i centrala Stockholm den 8 oktober.

En bild från kvällen visar advokaten mellan två kvinnor. På bordet står flera vinglas.

– Det var en blöt tillställning där både advokaten och bolagsföreträdaren berättade om vilken bra investering det här var, säger en källa.

Flera vittnen uppger att advokaten från Delphi försäkrade om att affären var legitim.

”Försäkrade att allt var korrekt”

Flera av deltagarna har lämnat vittnesmål om investeringsmiddagen till tingsrätten.

– Advokaten var med hela kvällen och även med på bolagets kontor före middagen och gick igenom projektet och avtalen där för nya investerare. Advokaten försäkrade och intygade att allt var korrekt och att det var en säker investering och att Bolaget var seriöst, uppger en deltagare.

Flera middagsgäster vittnar om att advokaten och företrädaren berättade att de känt varandra sedan barndomen.

– Vilket kändes extra tryggt att de hade så nära samarbete och bra insyn i varandras verksamhet, uppger en investerare.

Vid tidpunkterna för de olika middagarna bedömdes bolaget redan vara i obestånd, enligt konkursförvaltarens redogörelse.

Området inom projektet inspekterades av tjänstemän i augusti 2022. De möttes då av en ovårdad tomt.

”Vilseledande uppgifter”

Bolaget hade utlovat hög avkastning till investerarna – en avkastning som bedöms ha varit fullständigt orealistisk, enligt flera källor med insyn.

– Jag hade varit lite orolig innan då det var en stor del jag hade investerat, men advokaten försäkrade mig då om att allt var i sin ordning med projektet och såg inte att det skulle vara några konstigheter för mig att få min avkastning enligt avtalet.

Investerare tog del av en presentation om de lyxiga stugorna. Bilden har lämnats in till tingsrätten.

I stämningsansökan mot Delphi riktas hård kritik mot advokaten:

”Lämnade uppgifter och rådet att ingå Investeringsavtalen var felaktiga, vilseledande och i strid med de advokatetiska reglerna”, skriver investerargruppens juridiska ombud.

En annan man, enligt uppgift med koppling till Bandidos-kretsen, tog emot 400 000 kronor från bolaget.

Advokaten: Pågår en tvist

När Aftonbladet når den utpekade advokaten vill han inte svara på några frågor.

– Det pågår en tvist och vi hänvisar den frågan till styrelseordförande Rebecka Thörn.

Jag vill ställa dig frågorna. Även om det är byrån som krävs på belopp så är det du som advokat som anklagas för att ha vilselett investerare. Jag vill veta vad du svarar på det?

– Ta det med styrelseordföranden.

Styrelseordförande Rebecka Thörn uppger att byrån bestrider skadeståndskravet och påståendena om att advokaten lämnat vårdslös rådgivning.

Er advokat anklagas för att ha vilselett investerare. Vad svarar du på det? 

– Det är väldigt synd. Delphi är ju anklagad.

Känner inte till pengarna till kriminella

Delphi har stämts på ett belopp men advokaten pekas ut för att ha vilselett, bland annat under middagar. Vad är din bild av hans roll?

– Vår bild är att någon eller några har klippt i avtal och presentationer och utnyttjat både hans, byråns och advokatsamfundets varumärke för att försöka skapa tillit till ett investeringsupplägg.

På investeringsmiddagarna har han de facto närvarat och flera vittnen säger att de inte hade investerat om inte han hade gått i god för affären. Oaktat om det klippts och klistrats i avtal finns vittnesmålen, hur ställer ni er till dem?

– Det är påståenden från deras sida och det pågår en process kring detta. Mer än så här kan jag egentligen inte kommentera.

Pengar från bolaget har slussats vidare till gängkriminella och personer med koppling till den miljön. Bland annat får en Bandidos-topp en miljon kronor när bolaget är i obestånd. Hur ser ni på advokatens ansvar och er byrås ansvar att det här har kunnat ske? 

Det har jag inte kännedom om. Mer än så här kan jag inte kommentera. Det pågår en process och den processen måste vi hantera i domstol, säger Rebecka Thörn.

Huvudförhandling i tvistemålet väntas inledas först i februari 2025.

ANNONS