Kvinna hittades död i frysbox – sambon ger sin version

Yrkar på rättspsykiatrisk vård

Publicerad 2023-04-12

I mars hittades en kvinna död i en frysbox i Värmland.

Hennes 56-årige sambo erkänner gravfridsbrottet men nekar till att ha mördat henne.

”Han har utvecklat erkännandet med en berättelse om hur det enligt honom har gått till”, står det i häktningsprotokollet.

I mitten av mars hittades en kvinna död i en frysbox i Värmland.

Sedan dess har hennes 56-årige sambo suttit häktad misstänkt för brott mot griftefriden och gravfridsbrott. Han är även skäligen misstänkt för mord men inte häktad för det – något som tyder på att utredningen inte säkert har kunnat visa vad som har hänt kvinnan.

Mannen har erkänt de brott han sitter häktad för, men nekar till att han ska ha mördat kvinnan.

Enligt handlingar från tingsrätten har mannen också ”utvecklat erkännandet med en berättelse om hur det enligt honom har gått till”.

I andra handlingar skriver hans advokat Stefan Liliebäck att mannen har lämnat ”ett robust erkännande till den brottslighet han häktats för”.

Stefan Liliebäck vill däremot inte gå in närmare på vad mannen har erkänt och menar har hänt kvinnan.

– Jag kommenterar inte annat än det som är offentligt. Han erkänner brottet, säger han.

Han säger också att mannen mår dåligt.

– Han mår inte så bra. Jag märker det på honom och han har även sagt det, säger Stefan Liliebäck.

Den nu häktade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan där han spelade gitarr och sjöng.

Yrkar på rättspsykiatrisk undersökning

I nya handlingar från tingsrätten framkommer det också att åklagare Linda Karlsson, som leder utredningen, vill att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”Eftersom utredningen är i ett inledande skede kan det finnas skäl att avvakta eftersom samtliga omständigheter av betydelse för RPU:n ännu inte är kända”, skriver hon i ett yttrande till tingsrätten.

Den misstänkta mannen har tidigare genomgått en liten sinnesundersökning – en så kallad paragraf 7-undersökning.

I den framkommer det att mannen har missbrukat alkohol under en lång tid och att det ”eskalerat ytterligare sedan sambon och deras gemensamma hund gick bort”.

Han har också berättat att det ”funnits flera tillfällen då han fört samtal med sin avlidna sambo som då befann sig i frysboxen”, enligt handlingar från Kriminalvården.

Mannen dömdes 2019 för att ha snattat myggmedel på en mataffär.

Varit försvunnen i flera år

Enligt Aftonbladets uppgifter ska brottet ha uppdagats i samband med att mannen vårdades på sjukhus. Han ska då ha berättat att hans sambo var död och att hon låg i en frysbox i deras hus.

Paret bodde tidigare i Norge innan de flyttade till Sverige. De ska då ha hållit sig mycket för sig själva. Men både grannar och kvinnans anhöriga reagerade då kvinnan slutade synas i området.

Hennes släktingar har därefter försökt få kontakt med henne men utan reslutat. För några år sedan anmäldes kvinnan till slut som försvunnen.

Hur kvinnan dog är fortfarande inte helt fastställt. Kammaråklagare Linda Karlsson har tidigare sagt att obduktionen genomförts men hon ville då inte gå in på resultatet av den.

– Det kvarstår fortfarande flera undersökningar, sa hon då.

Mannens gård spärrades av.

Följ ämnen i artikeln