Manifestationer efter mordet på Lotta

Publicerad 2016-11-16

Vill införa en lex Lotta-lag

Lotta Rudholm slogs ihjäl av en man hon försökte lämna.

I kväll hålls två manifestationer, en i Stockholm och en i Umeå, i hopp om att bilda en ny lag: lex Lotta.

– Det här är en lag man önskar inte behövdes. Men det gör den, säger Maria Hallenius Henrysson, medgrundare till Socionomer utan gränser.

Det brutala mordet på Lotta Rudholm den 4 juni i Bromma har väckt uppmärksamhet landet över.

Den 25 oktober dömdes Martin Jonsson, 33, till livstids fängelse för mord. En dom han nu överklagat.

Lotta drog sig ur – av rädsla

Vänner till Lotta samt organisationen Socionomer utan gränser anordnar i dag manifestationer för att väcka opinion kring en ny lag man hoppas ska bilda efter Lottas död: lex Lotta.

– Det första målet är att lagen ska rädda liv, vilket vi är övertygade om att den kommer att göra om den träder i kraft, säger Maria Hallenius Henrysson, medgrundare till Socionomer utan gränser.

Även Lottas familj står bakom arbetet med det nya lagförslaget.

Lotta Rudholm polisanmälde den 25 maj Martin Jonsson. Hon berättade i förhör att hon hotats och misshandlats, fått blåslagna armar och brutna revben. Det var tio dagar innan hon slogs till döds.

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes. Men när Lotta på grund av hot och rädsla drog sig ur ansåg åklagaren att bevisläget var för svagt. Polisutredningen lades ner.

Martin Jonsson, som då var anhållen i sin frånvaro, visste aldrig ens om att det fanns en polisanmälan. När Lotta inte ville medverka längre hävdes anhållandet.

”Man skulle ha sugit in honom så det sjöng om det”

När utredningen lades ner var Jonsson villkorligt frigiven för grov kvinnofridskränkning, efter att misshandlat sin tidigare flickvän under längre tid.

Trots att Jonsson hade en lång rad domar på sig, varav flera grova våldsbrott, valde åklagaren att inte driva ärendet vidare.

Hur ärendet hanterades granskas just nu av riksåklagarens tillsynsavdelning och där väntas besked i höst.

Men en källa med insyn som Aftonbladet talat med säger att alla varningsklockor borde ha ringt.

– Det här är en man som tidigare är dömd för allvarlig våldsbrottslighet, så pass att en person till och med tidigare har dött av skadorna. Han har även flera gånger dömts för våld mot kvinnor. Till detta kommer att han vid tillfället var villkorligt frigiven. Man skulle ha sugit in honom så det sjöng om det.

"Det måste få ett slut"

En specialistgrupp där åklagare, jurister och experter på kvinnorättsfrågor ingår har bildats och ska nu utforma ett förarbete som man sedan kommer att uppvakta riksdag och regering med.

Tanken med en lex Lotta-lag ska vara att åklagare får tydliga verktyg och direktiv att använda sig av allmänt åtal i de fall kvinnan inte står fast vid sin anmälan.

Lex Lotta ska även förtydliga, stärka och stödja socialtjänstens roll när det gäller utredningsförfarandet.

– Sjutton kvinnor mördas varje år i nära relationer i Sverige. Det måste få ett slut, säger Maria Hallenius Henrysson.

Lagen ska även kunna användas retroaktivt, när en kvinna mördats, och man misstänker att någonting i hanteringen av fallet innan har gått snett.

Tror du Lotta hade levt i dag om lagen hade funnits?

– Om bara en enda länk i kedjan hade fungerat: om polis hade lyssnat på Lottas anhöriga, om Lotta hade fått ta med sig sin hund till det skyddade boendet, om åklagaren hade gått vidare och väckt allmänt åtal även utan Lottas medverkan, om hon inte hade lämnats ensam i flera dygn, om något av det här hade funkat så tror jag att hon hade levt.

Klockan 18 i dag hålls en manifestation på Sergels Torg i Stockholm där bland andra Maja Lundgren, ledamot i Roks, ska tala.

Samtidigt i Umeå anordnade föreningen Hand i hand för kvinnofrid en likadan manifestation på Renmarkstorget, för att visa sitt stöd.

Följ ämnen i artikeln