Utredningen om våldtäktsmisstänkte taxiföraren växer

”Framstår som tydligt att gärningen varit planerad”

Publicerad 2022-03-23

En chaufför i Stockholm greps i februari misstänkt för att ha våldtagit sina taxikunder.

Nu växer utredningen – efter flera dna-träffar i tidigare olösta sexfall, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi fortsätter titta på om det finns fler brott som han kan kopplas till, säger åklagare Rasmus Öman.

Under en och samma helg i februari inträffade en våldtäkt och ett våldtäktsförsök i nordvästra Stockholm.

Det fick polisen att misstänka att det var samma gärningsman som härjade.

Tillvägagångssättet i båda fallen var liknande – en taxichaufför som utsatte kunden i bilen.

Polisen kontaktade det utpekade taxiföretaget och lyckades spåra fordonet som tros ha använts vid brotten.

Misstankarna riktades inledningsvis mot tre bröder. Två av dem greps och den ena sitter sedan dess häktad. Den andra delgavs misstanke för ett försök till grov våldtäkt i höstas men släpptes på fri fot, och misstankarna mot honom har numera försvagats. Den tredje brodern har kunnat avföras från utredningen.

När den första brodern häktades var han formellt misstänkt för de två sexbrotten som skedde den aktuella februarihelgen. Men källor uppgav för Aftonbladet att polisutredarna befarade att ärendet kunde växa efter att man kollat på tidigare anmälningar om våldtäkt i taxi. Bland annat på grund av liknande tillvägagångssätt eller signalement.

Kopplingar till ett stort antal fall i Stockholmsområdet med uppemot tio offer utreddes, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Och nu utökas misstankarna mot den häktade mannen.

Misstänks ha låst in offren

Enligt Aftonbladets uppgifter fick han lämna dna i samband med gripandet – något som gett fyra direkta utslag i polisens register över olösta brott.

Mannen har därför häktats på sannolika skäl misstänkt för ytterligare våldtäkter och våldtäktsförsök.

Brotten har skett nattetid eller tidig morgon på flera olika platser över hela Stockholm. Händelserna sträcker sig från förra sommaren fram till i februari i år.

Dessutom har rubriceringen olaga frihetsberövande lagts till i samtliga fall. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om att han misstänks ha låst dörrarna i taxibilen i samband med övergreppen.

– Nu är det fem olika brottstillfällen med fem olika målsägande som han sitter häktad för, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

Åklagaren: Kan fortsätta växa

Enligt Aftonbladets uppgifter utreds fortsatt eventuella samband till en rad ytterligare sexualbrott.

– Det är möjligt att ärendet kommer växa ytterligare något framöver. Jag kan inte gå in på detaljer men vi tittar på om det finns kopplingar till andra ärenden, säger Rasmus Öman.

Vad är det som gör att ni tror att utredningen kan fortsätta växa?

– Det är just att vi tittar på att det är ett speciellt modus (tillvägagångssätt) som vi jämför med andra fall, om det finns kopplingar till de. Det är liknande modus i samtliga fall som han är häktad för.

Mannen har även häktats för olaga identitetsanvändning i samband med att han greps i början på februari.

– Det handlar om att han utgivit sig för att vara en annan person.

Ena offret: Kan aldrig mer lita på någon

Advokat Ola Tingvall är målsägandebiträde för en av de utsatta kvinnorna. I en kommentar säger han:

– Fråga är om ett påtagligt allvarligt brott där gärningen och omständigheterna kring densamma rymt ett flertal straffhöjande markörer. Det framstår som tydligt att gärningen varit planerad. Misstänkt har utnyttjat det faktum att han kört taxi, vilket av lätt insedda skäl invaggat målsäganden i en falsk föreställning om att hon inom ramen för misstänkts tjänsteutövning haft att lita på honom.

– Att i ett sådant läge som målsäganden befunnit sig i plötsligt inse att chauffören som skulle ta henne hem i stället haft för avsikt att våldta henne har inte bara skrämt henne, det har verkat påtagligt förtroendeskadligt. Rent konkret är risken att hon aldrig mer kommer att kunna lita på andra människor, vilket i sig är bortom sorgligt.

Enligt åklagaren nekar den häktade till brott. Aftonbladet har sökt den misstänktes advokat för en kommentar.