Löfven: ”Inget som säger att svenska val kommer vara fredade”

Uppdaterad 2017-01-16 | Publicerad 2017-01-08

SÄLEN. Här är Stefan Löfvens svar på Vladimir Putins operation mot Hillary Clinton under presidentvalskampanjen i USA.

En cybersäkerhetsstrategi ska minska risken för storskaliga påverkansoperationer mot Sverige.

– Det finns ingenting, ingenting, som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade, säger Löfven.

När statsminister Stefan Löfven (S) i dag talade på Folk och försvars rikskonferens i Sälen presenterade han i detalj Sveriges nya säkerhetspolitiska strategi. Ett av hoten som pekas ut handlar om cyberattacker.

– I utvecklingen av totalförsvaret krävs också en starkare cybersäkerhet. Informationsteknologin är i många avseenden underbar men samtidigt otroligt sårbar, både för intrång och desinformation, sa Löfven.

Så sent som i förrgår presenterade det tre mäktiga underrättelseorganisationerna i USA sin rapport om vad som hände under det amerikanska presidentvalet.
Man slog fast att Vladimir Putin personligen beordrat en storksalig påverkansoperation - för att omöjliggöra ett val av Demokraterns Hillary Clinton och för att placera Donald Trump i vita huset.

”Datastölder och falska nyheter”

Under sitt tal beskrev Stefan Löfven det amerikanska valet som ett skräckexempel.

–  Vi har precis kunnat följa en amerikansk valrörelse, uppenbarligen påverkad av dokumenterade datastölder och falska nyheter.

Statsministern menade också att samma sak kan hända i Sverige.

– Det finns ingenting, ingenting, som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade, sa Löfven.

Löfven berättade att regeringen nu arbetar med att ta fram en nationell strategi för informations- och cybersäkerhet.

– I försvaret av svensk säkerhet och sammanhållning ska vi vara redo att anta utmaningar var de än uppstår och hur de än ser ut.

”Stärka medvetenheten”

Statsministern poängterade att Sverige behöver en ”genomgripande digital upprustning” - då attackerna redan är i gång.

– Redan i dag ser vi fejkade regeringsbrev, vi ser falska Twitter-konton för regeringsmedlemmar, försök till dataintrång i myndigheter och företag. Sårbarheten och intrångsmöjligheterna måste minskas samtidigt som vi ska stärka medvetenheten om desinformation.

Efter talet utvecklade Löfven sin syn på hur han ser på den ryska påverkanskampanjen i USA.

– Det är klart att det är mycket allvarligt när ett annat land går in i ett lands demokratiska processer. Det tillhör inte den fria världens arbetssätt och måste motarbetas, försvåras och angripas.

Kan inte garantera att attacker inte redan sker

Han poägterade också att det stundar tre viktiga val i Europa inom kort - i Franrike, Tyskland och Nederländerna. Med stor sannolikhet går även Italien till val i år.

– Jag är helt säker på att alla de sitter och funderar på hur man fredar sig mot den här typen av intrång.

Hur skyddar man sig bäst mot det här?

– Det är dels en teknikfråga, att man ser till att man har den absolut bästa tekniken för att skydda sig mot intrång. Men det är också en medvetandefråga, vi behöver höja kompetensen och bli varse om inte minst om vad som är sann information och vad som inte är det.

Vet vi att sådana här attacker inte redan pågår?

– Nej, jag kan inte gå i god för det. Men det är därför vi nu höjer vår förmåga när det gäller informationssäkerheten i Sverige.

Vad skulle du göra om det kom fram att Ryssland försökte påverka valet i Sverige 2018?

– Man får först se vad det är för attacker. Men påverkan från vilket land som helst, in i vårt lands demokratiska process, är fullständigt oacceptabelt.