Borg: ”S och M måste förbättra samtalsklimatet”

Publicerad 2016-01-22

DAVOS. Ex-finansminister Anders Borg menar att Socialdemokraterna och Moderaterna måste samarbeta för att Sverige ska klara integrationen av nyanlända – framför allt för att få dem i arbete.

Han skickar också en passning till både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven.

– Jag tycker både M och S kan fundera på hur de kan förbättra samtalsklimatet mellan varandra, säger han.

Anders Borg har bråda dagar under World Economic Forum i Davos. Den förre moderata finansministern har i dag bytt bana och är bland annat ordförande för en av stiftelsens arbetsgrupper – "Global Financial System Initiative".

Men enligt Borg är det inte de ekonomiska frågorna som dominerat under maktmötet i den schweiziska alpbyn.

– Det har handlat mycket om det geopolitiska. Det har varit ett otroligt dramatiskt sista halvvår för Europa, med terrordåden i Paris, hela flyktingfrågan och vår oförmåga att stabilisera Syrien och Irak. Nästan oavsett vem man talar med är det ingen som tror att det finns någon enkel eller snabb lösning på detta, säger han.

Anders Borg säger att det inte finns något som tyder på att de stora flyktingströmmarna i världen ska minska – vilket påverkar även Sverige.

– Hela Mellanöstern och hela Nordafrika är i ett besvärligt läge. Där finns ungefär 500 miljoner. Även om vi tror att flyktingströmmarna för svensk del avtar kanske det handlar om en halv miljon människor som kommer till oss under 2014-2018. Det är klart att det är en utmaning.

Tycker regeringen gjorde rätt

Under 2015 tog Sverige emot drygt 160 000 asylsökande, överlägset mest per capita i Europa. Men i slutet på november bytte regeringen fot och lanserade ett paket där målet var att kraftigt minska antalet asylsökande som kommer till Sverige.

Enligt Anders Borg gjorde man rätt.

– Även om jag tycker att de kunde ha agerat lite snabbare. Men när vi kom upp i den här årstakten som det var mot slutet av 2015 var det nödvändigt att bromsa det lite grann, även om jag tror mycket på en humanitär politik.

När antalet asylsökande som söker sig till Sverige nu minskar har mycket av diskussionen istället skiftat till hur de nyanlända ska integreras och hur de ska kunna komma i arbete snabbare. Den förre finansministern kallar utmaningen för enorm och menar att det nu finns skäl för Socialdemokraterna och Moderaterna att samarbeta i frågan.

För att det ska kunna fungera skickar han därför en passning till statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker både Moderaterna och Socialdemokraterna bör fundera på hur de kan förbättra samtalsklimatet mellan varandra. Det är ingen enkel lösning som ligger där. Men det här är svåra frågor som utmanar hela vår samhällsmodell. Det är en ovanlig tid och det kräver lite ovanliga samarbetsformer, säger han.

Vill se samarbete mellan S och M

Men samtal över blockgränsen om integrationen måste ske utan att någon av parterna tar med sig "ideologiska låsningar", menar han.

– Det får jag en känsla av att vår statsminister har i de här frågorna. Det behövs förutsättningslösa samtal.

Anders Borg är självkritisk och menar att Alliansregeringen inte klarade av att korrigera de brister som han menar finns i Sveriges integrationssystem.

– Det är för många som låses in i SFI, Komvux, föräldraledighet och socialbidragssystem under lång tid utanför arbetsmarknaden, framför allt kvinnor.

Han menar att det både kommer att behövas stora satsningar på utbildning för att få nyanlända i arbete, men även att arbetsmarknaden måste "öppnas upp". Borg vill bland annat att lagen om anställningsskydd ska reformeras.

– Regeringen säger att det här kan lösas bara med utbildning, men jag tror inte det är realistiskt.

Trots att Anders Borg ser det som en enorm utmaning tror han att Sverige har goda möjligheter att klara utmaningen.

– Vi ska inte överdriva problemet. Jag tror att vi i grund och botten har rätt goda förutsättningar. Vi har fortfarande väldigt toleranta värderingar. De som nu kommer är i stor utsträckning från Irak och Syrien. Där har vi redan stora grupper i Sverige och det brukar underlätta integrationen. Vår arbetsmarknad fungerar mycket bättre i dag än för 20 år sedan. Men det är klart att det inte kommer vara friktionsfritt.