Uppgörelsen ogiltig - kontraktet lämnades aldrig in

Publicerad 2016-01-18

Avtal hade inte lämnats in – Wallström hade besittningsrätt till lägenheten

I avtalet mellan Margot Wallström och Kommunal avsade utrikesministern sig besittningsrätten till lägenheten hon fick hyra.

Men avtalet lämnades aldrig in till Hyresnämnden – därför var uppgörelsen ogiltig.

Margot Wallström har därmed haft besittningsrätt av lägenheten, till dess den blev uppsagd under fredagen.

Hyreskontraktet är undertecknat av Margot Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal.

”Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl", står det i kontraktet enligt TT.

"Finns ingenting"

För att denna överenskommelse ska gälla måste kontraktet lämnas in till Hyresnämnden. Men där finns ingen uppgift om kontraktet.

– På det namnet finns det ingenting, säger Birgitta Strid på Hyresnämnden.

Eftersom hyreskontraktet – som Margot Wallström nu har sagt upp – inte lämnats in så gällde aldrig uppgörelsen mellan Kommunal och Margot Wallström. Detta enligt Kristian Eriksson, hyresråd på Hyresnämnden.

– Nej, det gör den inte i normala fall. Huvudregeln är att för att det ska vara giltigt krävs nämndens godkännande. I vissa situationer, om hyresvärden själv behöver lägenheten för eget boende, så behöver man inte lämna in hyresavtalet. Men det här är ju en juridisk person så det kan inte vara aktuellt i det här fallet, säger Kristian Eriksson.

"Har besittningsrätt"

Däremot finns ingen tidsfrist när överenskommelsen ska lämnas in till nämnden – det går att göra i efterhand.

Wallström själv har tryckt hårt på att avtalet varit tillfälligt.

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, sa Wallström under måndagen.