Löfven om Trump: ”Ignorerar vetenskapen”

Publicerad 2015-12-01

Amerikanen svingade vilt mot Obama Nu kommer kritik – från Sverige

PARIS. Presidentkandidaten Donald Trump sågar Barack Obamas uttalande om att klimatförändringarna är det största hotet mot världen i dag.

Nu får han smaka på sin egen medicin – av Stefan Löfven.

– Lyckligtvis blir den typen av inlägg som ignorerar vetenskapen allt ovanligare, säger statsministern.

Mitt under det pågående klimattoppmötet i Paris, Cop21, passade den konservative presidentkandidaten, miljardären Donald Trump, på att såga inställningen om att jorden hotas av klimatförändringarna.

Att den sittande amerikanske presidenten Barack Obama bara några timmar tidigare hade slagit fast att det är ett av de största hoten mot såväl USA som världen i stort i dag kallade Trump "det dummaste han hört".

"Lyckligtvis allt ovanligare"

Stefan Löfven var en av de runt 150 världsledarna på plats i Paris när Obama uttryckte sin oro.

– Lyckligtvis blir den typen av inlägg som ignorerar vetenskapen allt ovanligare i den politiska klimatdebatten. President Obama har naturligtvis helt rätt i sin analys av den globala uppvärmningen som det största hotet mot USA och världen på lång sikt, säger han.

Statsministern ser positivt på ländernas möjligheter att kunna enas om ett nytt globalt avtal för att hålla jordens uppvärmning så långt under två grader som möjligt.

I dag har över 180 länder lämnat in planer för hur man avser att sänka sina utsläpp, vilket kan jämföras med det 40-tal som stod bakom Kyotoavtalet när det slöts 1997.

– Jag tycker att vi hör en ny ton från världssamfundet, mer beslutsam och mer samstämmig än tidigare. Vittnesmålen från de delar av världen som redan nu drabbas hårt av uppvärmningen av vår planet är viktiga för att sätta press på oss alla och att stora industriländer som USA och Kina verkar mena allvar med klimatarbetet ger upphov till en försiktig optimism, säger Löfven.

Under gårdagen gick alla världsledarna upp i tur och ordning och pläderade för vikten av att få ordning på klimatförändringarna. Bland dessa fanns Tuvalus president Enele Sosene Sopoaga.

Den lilla söderhavsön hotas att dränkas under vatten om temperaturen fortsätter att stiga.

– Ytterligare temperaturökningar innebär slutet för Tuvalu. Jag vädjar om att ni säkrar våra barns framtid, sa han bland annat.

Löfven vill ha industriell revolution

Från Sveriges håll framhöll Stefan Löfven vikten av att de rika länderna i väst går före, både ekonomiskt i ifråga om omställningen till ett mer klimatvänligt samhälle. Han pratade bland annat om att världen behöver en grön industriell revolution och att vinnarna i framtiden kommer att finnas bland dem som är med på miljötåget.

Tidigare på dagen slog han dessutom fast att Sverige tänker gå före i arbetet och presenterade också en rad klimatsatsningar som regeringen avser att stöjda. Det handlar bland annat om att tillsammans med världens elva rika länder ge 248 miljoner dollar i en fond för klimatåtgärder för de minst utvecklade länderna. För Sveriges del hundra miljoner kronor. Dessutom satsas 150 miljoner till en fond för åtgärder för att främja klimatanpassningen och ges stöd till Världsbankens klimatfond.

– Global handling för klimatet kommer inte att hålla tillbaka mänskligheten, det kommer att föra oss framåt, sa Löfven i sitt tal.

Nu börjar förhandlingarna

När världsledarna i dag börjar åka hem från Frankrike vidtar de verkliga förhandlingarna. Dessa sköts i första hand av tjänstemän och ländernas fackministrar. För Sveriges 60 personer stora delegation ansvarar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), som anländer till Paris den femte december.

Stefan Löfven framhåller att det är mycket arbete kvar innan man är i mål.

– Mötet har bara börjat och även om det blir ett avtal som vi är nöjda med så är det också bara början på den enorma omställning som världen måste genomgå de kommande åren, säger han.

Stefan Löfven åker i dag tillbaka till Sverige. Kung Carl Gustaf stannar dock ytterligare en dag på mötet.