Strid om ny partisekreterare i Miljöpartiet

Publicerad:

SAMHÄLLE

Det ser ut att bli strid om vem som ska efterträda Amanda Lind som partisekreterare i Miljöpartiet.

Skånedistriktet ställer sig bakom utmanaren till posten, Märta Stenevi – med förhoppningen om att få en tydligare röst för partiets egen politik.

– Vi kan inte bara vara en megafon åt regeringen, säger Kami Petersen, sammankallande i distriktet.

Eftersom Amanda Lind har blivit kulturminister i Stefan Löfvens regering ska Miljöpartiet utse hennes efterträdare vid kongressen 3–5 maj.

Valberedningen föreslår Emma Nohrén, 39, tidigare riksdagsledamot och nu vice ordförande i Lysekils kommunstyrelse, till posten. Hon anses internt stå nära partiledningen.

”Rak ledare”

Sedan tidigare står det klart att Märta Stenevi, gruppledare för partiet i Malmö och tidigare regionråd i Region Skåne och kommunalråd i Malmö, utmanar henne om uppdraget. Grön ungdom har ställt sig bakom hennes kandidatur och nu gör alltså även hennes hemdistrikt detsamma. Detta beslutades i går kväll när Skånedistriktet sammanträdde.

– Hon är en väldigt engagerande och rak ledare som går rakt igenom och skapar stort förtroende bland våra medlemmar runt om i Sverige. Medlemmarna efterlyser en partisekreterare som kan omvandla det politiska engagemang som gör att man går med i ett parti till politik, säger Kami Petersen.

1 av 2 | Foto: MILJÖPARTIET I MALMÖ
Märta Stenevi utmanar Emma Nohrén i striden om uppdraget som Miljöpartiets partisekreterare.

Efterlyser egen röst

Skånedistriktet menar också att de vill se en person som kan ge partiet en tydligare egen röst utåt och inte enbart är en ”megafon” som pratar utifrån regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

– Det handlar mycket om det interna arbetet och att man bygger upp ett starkt parti igen.

Enligt Kami Petersen kommer Skånedistriktet lobba för sin kandidat ända fram till kongressen i Örebro.

På kongressen ska även ett nytt manligt språkrör efter Gustav Fridolin utses. Valberedningens förslag är finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE