Löfven ”Vi män måste känna ansvar”

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-10-26

UPPSALA. På kort tid har flera tunga medieprofiler, bland annat på Aftonbladet, anklagats och polisanmälts för sexuella övergrepp och trakasserier.

Statsminister Stefan Löfven välkomnar den diskussion som följt den uppmärksammade #meetoo-kampanjen.

– Vi män måste känna ansvar för hur vi diskuterar vad som faktiskt är manligt, säger han.

Till följd av den uppmärksammade #metoo-kampanjen har flera tunga medieprofiler i Sverige anklagats och anmälts för sexuella övergrepp och trakasserier.

Det handlar bland annat om Lasse Kronér på SVT, Martin Timell på TV4 och Fredrik Virtanen på Aftonbladet. Dessutom har en diskussion om sexuella övergrepp, tysthetskultur och arbetsvillkor för kvinnor kommit att diskuteras flitigt.

Och kampanjen #metoo fortsätter med full styrka med nya avslöjanden dagligen.

Statsminister Stefan Löfven gav i dag, efter ett tal i Uppsala, sin syn på hur debatten utvecklats och hur han ser på avslöjandena kring mediemännen.

”Tragiskt för hela vårt samhälle”

– Det är naturligtvis bra att diskussionen kommer upp. Det är tragiskt att vi har den situation vi har med så många drabbade kvinnor. Det är tragiskt för hela vårt samhälle, säger han.

Löfven säger att det nu är viktigt för alla män känner ansvar.

– Vi måste känna ansvar för hur vi diskuterar vad som faktiskt är manligt, säger han.

Statsministern berättade också att regeringen arbetar brett med frågan om.

– Vi har sett till att höja straffen för de här brotten och kring hot och hat och trakasserier på nätet och vi ska införa en samtyckeslagstiftning. Vi måste göra allt vi kan för att samhället går i rätt riktning och att kvinnor och män har samma rätt till frihet och trygghet

Även i andra branscher, bland annat politiken, har missförhållanden uppmärksammats.