Muf-kravet: ”Så ska flyktingarna fördelas i Sverige”

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-11

Folkpartiet har svängt och vill nu se en lag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar.

Nu kräver Muf att Moderaterna och Anna Kinberg Batra också lägger om sin politik.

– Alla kommuner ska ha en beredskap för att ta emot, men människor ska i första hand komma dit jobben finns och där integrationen fungerar, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Efter att Folkpartiet svängt i frågan finns det nu en majoritet i Sveriges riksdag för en lag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar. Moderaterna är emot ett tvång, men nu kräver ungdomsförbundet Muf att partiet agerar i frågan. På sin stämma nyligen beslutade ungmoderaterna att alla kommuner ska ha en beredskap för att ta emot flyktingar, något som moderpartiet inte stödjer.

Vill att alla kommuner ska vara redo att ta emot

Muf:s ordförande Rasmus Törnblom säger att han helst hade sett att moderpartiet drivit frågan om alla kommuner ska ha beredskap.

– Men nu finns det i stället en majoritet för krav på mottagandet. Då tycker vi att Moderaterna och Alliansen borde ta ett initiativ till att komma överens om hur fördelningen av mottagandet ska se ut.

Enligt Muf ska de kommuner med bäst arbetsmarknad och där chansen till bra integration är störst också ta emot flest.

– Det innebär att alla kommuner måste vara redo och om läget kräver ska de ta emot. Vi vill att människor i första hand ska komma dit jobben finns och integrationen fungerar. Skillnaden i förutsättningar kan vara ganska stora. Vart man hamnar i Sverige spelar alldeles för stor roll för möjligheterna att kunna få ett jobb och kunna få en bra integration. Fördelningen borde utgå från sysselsättningstillväxt snarare än kommunens storlek.

”De måste ta större ansvar”

Enligt Törnblom är det framför allt Stockholm, några av dess kranskommuner samt ett antal "välbärgade skånska kommuner" som skulle behöva ta ett större ansvar än vad de gör i dag. Kommuner med problem ska i stället kunna undantas helt.

– Det är ofta på platserna där förutsättningarna för jobb och integration är bäst där man tar emot minst.

Han delar också ut en känga till de moderata kommunpolitiker som inte vill ta emot flyktingar och hänvisar till det kommunala självstyret.

– Det är särskilt fascinerande att höra dem. De motsätter sig veton mot friskolor när de själva motsätter sig flyktingmottagande.