Infekterade V-konflikten: ”Samtalen har brutit samman”

Uppdaterad 2017-11-29 | Publicerad 2017-08-31

Förhandlingarna mellan Amineh Kakabaveh och Vänsterpartiets ledning har brutit samman.

Det uppger riksdagsledamoten själv i en skrivelse till partistyrelsen.

Hon krävde bland annat att få se listan på de som vill utesluta henne ur V – men fick nobben.

Det har gått över två år sedan en intern debatt kring hedersvåld och kvinnoförtryck blossade upp inom V. Medan den ena sidan hävdar att partiledningen blundar för kränkningar i förorten och inom islam menar partiledningen i stället att man bekämpar mäns våld mot kvinnor i hela samhället, inte bara i förorten.

Konflikten tog en ny vändning våren 2016 då riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh delade en rasistisk film på Facebook där somalier målades ut som våldtäktsmän och tjuvar.

Hon tog omgående bort filmen och sa att det var ett misstag. Kakabaveh bad om ursäkt, men eftersom hon till en början försvarade delar av innehållet så var skadan skedd.

En av dem som var kritisk var Rossanna Dinamarca, ledamot i V:s verkställande utskott. Hon menade att Kakabaveh även tidigare gjort uttalanden som inte rimmade med partiets politik.

– Hon har exempelvis talat om invandringen som "en öm tå" eller gjort generaliseringar av förorten och beskrivit Husby som Afghanistan, sa hon.
Det höjdes även röster, både i och utanför partiet, om att Kakabaveh borde uteslutas. Men samtidigt fick hon också starkt stöd, bland annat av tunga partiveteraner.

Långvarig konflikt

Själv krävde riksdagsledamoten en offentlig ursäkt från partiledningen eftersom hon ansåg sig illa behandlad.

Partisekreteraren Aron Etzler meddelade sommaren 2016 att man skulle försökte lösa det låsta läget genom att kalla in en professionell samtalskonsult. Sedan dess har fem möten mellan Kakabaveh och Etzler ägt rum. Under Almedalsveckan i somras kunde Aftonbladet avslöja att samtalen gick trögt.

Nu avslöjas nya detaljer i konflikten. I en skrivelse som Kakabaveh skickat till partistyrelsen, som Aftonbladet tagit del av, skriver hon att samtalen mellan henne och Etzler brutit samman helt och att samtalskonsulten hoppat av.

I brevet skriver Kakabaveh att man under våren hade enats om en uppgörelse, en skrivelse där det stod att konflikten nu var historia och att parterna i framtiden skulle hålla en respektfull ton mot varandra.

”Jag har gjort allt som står i min makt att försöka att på ett konstruktivt sätt få till en lösning på den uppkomna situationen även om det handlar om en politisk konflikt”, skriver hon.

Men efter att frågan skulle hanteras i partiets verkställande utskott stod det klart att det inte blev någon uppgörelse. Kakabaveh skriver att skrivelsen ändrades, att hon inte fick igenom sitt krav på att se listan på de som ville utesluta henne.
Amineh Kakabaveh försöker nu runda partitoppen i det verkställande utskottet. Hon har skickat en skrivelse till ledamöterna i partistyrelsen som hon söker stöd för. Där ber hon ledamöterna att ställa sig bakom den uppgörelse som hon och Etzler kom överens om.

Etzler: ”Delar inte bilden”

Dessutom söker hon stöd för att partistyrelsen senast till årsskiftet utarbetar en ”policy för hur partiet ska uppträda i sitt umgänge med religiösa och politiska organisationer som förnekar och/eller legitimerar hedersförtryck”.

Aron Etzler delar inte Kakabavehs bild.

–  Jag har sett vad hon har skrivit och jag känner inte igen den bilden alls. Ett syfte med att prata är ju att komma överens. Det har varit mitt jobb och inställning från början.

Han säger att samtalskonsulten fortfarande arbetar med att försöka hjälpa till med att lösa parterna.

–  Jag pratade med henne för bara några dagar sedan om att vi vill komma fram till en uppgörelse. Om det inte är så att Amineh vill sluta prata med oss så har samtalen inte brutit samman.

Amineh Kakabaveh har avböjt en intervju.