Juholt kan ha lurat riksdagen på pengar

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-11

Håkan Juholt gjorde 2006 en studieresa till Vitryssland, som riksdagen bekostade.

I själva verket kan resan ha ingått i Oskarshamns arbetarkommuns vitryska biståndsprojekt, och borde i så fall ha betalats av biståndsprojektet.

– Studieresor får inte vara förmånliga ur någon annan synpunkt än som riksdagsledamot, säger Per Persson på riksdagen.

Håkan Juholt har i många år har varit engagerad i ett vitryskt biståndsprojekt inom Oskarshamns arbetarkommun. Han berättar själv om projektet i en intervju tidigare i år med Palmecentrets tidning Internationella socialdemokraten. Projektet handlar bland annat om att lära ut hur man organiserar ett parti.

– Vi har utbildat långt över 500 personer på plats i Vitryssland, säger Juholt till tidningen.

Sedan 1999 har Oskarshamns arbetarkommun med stöd av Palmecentret bedrivit det vitryska biståndsprojektet. Enligt arbetarkommunens projektansvarige Tormod Nesset har Juholt aldrig rest till Vitryssland inom projektets ram.

Men i Juholts stipendieansökan 2006 till riksdagen sammanfaller de orter han tänker besöka (Minsk, Mogilev och Brest) exakt med de orter som Oskarshamns arbetarkommuns biståndsprojekt är inriktat på (Minsk, Mogilev och Brest).

– Syftet med resan är att inhämta information om läget inom oppositionen, deras prioriteringar, analyser och önskemål om fortsatt stöd, skriver Juholt i stipendieansökan.

Ska vara kopplad till uppdraget

I sin rapport efter studieresan berättar Juholt att han bland annat har träffat Oxana Bernatskaya, en av ledarna för det vitryska socialdemokratiska partiet. Just Bernatskaya tog Juholt emot i Oskarshamn 2000 inom ramen för arbetarkommunens biståndsprojekt, enligt tidningen Östran.

En studieresa av den typ som Juholt gjorde ska vara kopplad till riksdagsuppdraget, säger Per Persson, biträdande kammarsekreterare på riksdagen:

– Den ska vara berikande för ledamoten såsom ledamot.

I det här fallet kan den ha varit en del av Oskarshamns arbetarkommuns Vitrysslands-projekt?

– Studieresor får inte vara förmånliga ur någon annan synpunkt än som riksdagsledamot, säger Persson.

Aftonbladet har sökt Håkan Juholt för en kommentar. Han har i en intervju med TT sagt om den vitryska resan att "jag körde bil från Stockholm till Minsk, överlämnade saker och åkte tillbaka":

– Jag åkte bil, med bilen full av material till den politiska oppositionen i Vitryssland.

En formulering som kan uppfattas som att han hade med sig saker från Oskarshamns arbetarkommuns biståndsprojekt till Vitryssland.

Kan ha fått för mycket pengar

Håkan Juholt kan dessutom ha plockat ut för mycket pengar från riksdagen när han gjorde studieresan till Vitryssland, uppger Expressen i dag.

Juholt uppgav i sin reseansökan att han skulle vara i Vitryssland åtta nätter. Men enligt rapporten han lämnade in efter stipendieresan tillbringade han bara fyra dagar på Hotel Belarus i huvudstaden Minsk. Trots det behövde han inte återbetala något av reseförskottet på 11 275 kronor som han fick före resan. Det var 75 procent av de totala kostnaderna för resa och hotell, som Juholt uppskattade till 15 000 kronor.

Men Marianne Bjernbäck, chef för riksdagens ledamotsservice, är tveksam till om reseförskott måste betalas tillbaka bara för att resan blev kortare än tänkt:

– Det tror jag inte. Det var otydliga regler kring studieresorna, säger Bjernbäck till Aftonbladet.

Sambon var med

Enligt Expressen var Juholts sambo Åsa Lindgren med på resan till Vitryssland. Att Juholt hade någon med sig bekräftas i TT-intervjun i söndags, där han säger:

– Jag är väldigt tacksam för att någon åkte med mig, satt bredvid mig, för det var en fruktansvärt lång bilresa.

Om sambon var med, och bodde med Juholt på hotellrummet i Minsk, har han fått för hög ersättning från riksdagen:

– Om man på en tjänsteresa delar hotellrum med en person som inte är med på tjänsteresan, så ersätter vi 75 procent av hotellkostnanden, säger Marianne Bjernbäck.