Sjöstedt kräver besked av Löfven: ”Asylrätten kan vara hotad”

Publicerad 2015-11-12

Regeringen har beslutat om att införa gränskontroller – på grund av flyktingkrisen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ser stora risker med att det nu införs id-kontroller för de som tar färjan hit från Tyskland och Danmark.

– Det är inte acceptabelt om kontrollerna sker på ett sätt så människor som har rätt till asyl nekas att söka den i Sverige, säger han.

Klockan 12.00 i dag införde Sverige gränskontroller på Öresundsbron och i färjetrafiken från Tyskland och Danmark. Det hela skedde efter ett regeringsbeslut nu på morgonen. Det innebär att det på många håll kommer att införas id-kontroller på färjorna vid upprättandet av passagerarlistor. För de som åker med Stena Line, TT Line krävs pass eller nationellt id-kort av EU-standard för att få åka med. Det innebär att det till viss del blir svårare för asylsökande utan id att sig till Sverige. De är nu hänvisade till landvägen.

Det oroar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som menar att risken är stor att id-kontrollen på färjorna kan nagga asylrätten i kanten. Partiet har inget emot gränskontrollerna i grunden om det genomförs på rätt sätt.

– Om Migrationsverket säger att det här gör det lättare för dem att få asylrätten att fungera bra, då tycker jag det är viktigt att lyssna på det, säger han.

Men just färjekontrollerna menar Sjöstedt kan bli problematiskt.

– Det är den del av förslaget om gränskontroller som jag tror har störst risker. Här finns en uppenbar risk att kontrollerna sker på ett sådant sett så att människor som har rätt till asyl om det hade fått söka den i Sverige nekas från att göra det. Det är inte acceptabelt. Det är viktigt att regeringen ser till att det inte sker, säger han.

Ställer hårda krav

Enligt Sjöstedt går det att upprätta passagerarlistor på färjorna utan att asylrätten hotas.

– I grunden handlar det om att regeringen måste garantera asylrätten.

Men de här människorna har ju rätt att söka asyl i Tyskland eller Danmark?

– De har möjlighet att söka asyl i andra länder. Men risken nu är att vi får en kedjereaktion där land efter land försöker omöjliggöra att asylsökande kan söka hos dem och att de asylsökande till slut inte har någonstans att ta vägen. Det är det som är risken med den här typen av beslut.

Litar du på regeringen?

– Det är rimligt att veta vem som reser in i Sverige. Men den absoluta vattendelaren är att asylrätten måste gälla. Den som har asylskäl måste få söka asyl. Regeringen säger att de kommer hålla det. Vi kommer se till att det verkligen blir så också.

Samtidigt kräver Sjöstedt att statsminister Stefan Löfven (S) nu sätter hårt mot hårt i förhandlingarna med EU.

– I dag fungerar inte EU:s politik på det här området. Om bara Sverige, Österrrike och Tyskland gör merparten av jobbet blir det inte lika bra som om alla länder hjälps åt. Stefan Löfven har haft svårt att få EU-länderna ens att acceptera de beslut man redan tagit, till exempel om omfördelning av flyktingar.

Vill att Sverige ska hålla inne EU-avgift

Vänsterpartiet tycker att Sverige ska låta bli att betala medlemsavgiften till EU tills det finns en "rimlig lösning" på flyktingkrisen.

– Vi måste vi sätta in betydligt tyngre kraft mot EU. Unionens brister i flyktingpolitiken har delvis orsakat den här situationen. Man måste ta ansvar för att reda upp den på ett värdigt och rimligt sätt.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset