LO-bas till attack mot den som vill sänka ingångslönerna

Publicerad 2016-03-03

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Den hårda lönefajten fortsätter.

Nu går LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till attack mot de som kräver lägre ingångslöner via lagstiftning.

– De har ingen aning om hur det står till för vanliga löntagare på svensk arbetsmarknad, säger han.

I dag presenterar LO sin årliga jämställdhetsbarometer där man denna gång helt fokuserat på lönerna på arbetsmarknaden. Aftonbladet har tagit del av ett utdrag ur rapporten där facket tittat på lägstalönerna bland arbetare och framför allt kvinnor.

Den senaste tiden har frågan om lägre ingångslöner diskuterats flitigt. Alla borgerliga partier utom Moderaterna har lagt fram förslag, av olika slag, där man via lagstiftning vill införa lägre ingångslöner om inte arbetsmarknadens parter lyckas komma överens.

Partierna menar att det är en viktig pusselbit för att unga och de många nyanlända som kommit ska ha en chans att få jobb. De har även fått eldunderstöd av både Finanspolitiska rådet och Arbetsmarknadsekonomiska rådet.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller inte alls med och har blåst till strid för att "försvara den svenska modellen" där det är parterna som gör upp om lönerna - inte politiken.

Även LO har tagit hård strid mot de som vill lagstifta. Facket menar att sänkta ingångslöner skulle spilla över även på den övriga lönebildningen och hålla nere lönerna även för många som redan har jobb.

I den delen av rapporten som presenteras i dag som rör lägstalönerna slår man fast att de är väsentligt lägre än vad som ofta nämns i debatten, framför allt för kvinnor. Orsaken är att det inom många LO-yrken, framför allt inom hotell och restaurang och detaljhandeln är mycket vanligt att arbetarna jobbar deltid. Det innebär att deras "faktiska lägstalön", vad de faktiskt får ut, ligger tusenlappar under den månadslön som ofta nämns. För en 20-årig kvinna som har lägstalönen inom hotell- och restaurangbranschen handlar det om cirka 14 600 kronor i månaden före skatt.

Thorwaldsson: ”Andras löner skulle falla”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menar att det finns stora faror med att lagstifta om sänkta ingångslöner.

– Då skulle alla andras löner falla ned mot lägstanivåerna, det vet vi från andra länder. Då kommer alla i Sverige som har LO-yrken att bli stora förlorare. Alla de som har uttalat sig om sänkta ingångslöner de senaste månaderna, vilket är ganska många, är oerhört välavlönade. De har ingen aning om hur det står till för vanliga löntagare på svensk arbetsmarknad.

Han kräver nu att de som förespråkar lägre ingångslöner ger besked:

– Nu är det hög tid att alla de debattörer som varit ute måste nu säga hur mycket de tycker att en kvinna ska tjäna för att de ska vara nöjda.

Ulrika Vedin, utredare på LO:s enhet för ekonomisk politik och arbetsmarknad, är en av författarna bakom LO:s rapport.

– De flesta pratar om lägstalöner som att alla skulle jobba heltid. Men där lägstalönerna är viktigast, i kvinnodominerade branscher på arbetarsidan, är det väldigt vanligt att kvinnor jobbar deltid men även män i högre grad.

”Det är orimligt”

Hon menar att den diskussion som pågår präglas av "mytbildning".

– Diskussionen som handlar om sänkta ingångslöner bara skulle ha betydelse för ett mindre antal nyanställda under en kort tid, är orimlig. Har men en låg lön som man börjar på kommer den ligga till grund för kommande löneökningar. De kommer då bli väldigt låga eftersom utgångspunkten är låg.

Vedin säger att de som i dag har en fast anställning och tjänar mer än den kollektivavtalade nivån inte skulle förlora på lagstiftning. Men hon menar i stället att de med otrygga jobb skulle drabbas i längden.

– Den stora effekten kommer komma av att nya anställda kommer in på låga löner. De lönerna kommer vara låga över tid och i takt med att personalomsättningen pågår på arbetsmarknaden, eller om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist, kommer risken vara att man trycks ned lönemässigt för att få ett nytt jobb.