Löfven om M-förslaget: ”Det måste till samlad EU-lösning”

Publicerad 2015-11-10

Moderaterna vill införa tillfälliga gränskontroller och stoppa asylsökande som kommer via andra EU-länder.

Statsminister Stefan Löfven (S) lägger ingen större vikt vid förslaget.

– Vi kan inte hålla på och lägga snabba förslag som vi inte ens vet konsekvenserna av. Det finns en samlad lösning på detta stora problem och det är att EU arbetar tillsammans, säger han.

I morgon träffas EU:s stats- och regeringschefer i Maltas huvudstad Valetta för att diskutera den akuta flyktingkrisen. Inför mötet samrådde statsminister Stefan Löfven i dag med riksdagens EU-nämnd. Efter den gav han sin syn på Moderaternas krisförslag från i går.

Då meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att partiet vill införa tillfälliga gränskontroller och stoppa asylsökande som kommer via andra EU-länder från att komma in i Sverige.

– Det är svårt att se konsekvenserna av förslaget. Jag tror heller inte Moderaterna har gjort konsekvensanalysen. Vi kan inte i den här stunden bara hålla på och kasta ur oss mer eller mindre oreflekterade förslag. Vi måste se hur det påverkar oss och andra och vilka konventioner det kanske bryter emot. Innan dess kan jag säga varken bu eller bä, säger Löfven.

EU – vägen framåt

Statsministern vill i stället fokusera på vad som kan göras inom EU, vilket han menar är den enda vägen framåt. Enligt Löfven behövs ett nytt gemensamt regelverk, eftersom det nuvarande inte fungerar.

– Det är därför som Sverige är aktivt för att se till att få till stånd en diskussion om ett sådant regelverk. Så att vi klarar en omfördelning inom EU som innebär att asylsökande inte får välja vilket land man åker till utan det är unionen som tar ansvar, säger han.

Sverige har sedan tidigare ansökt om att bli en del av EU:s temporära omfördelningssystem, vilket skulle innebära att flyktingar skickas från Sverige till andra länder. Hittills har dock bara 149 personer av de totalt 160 000 som omfattas av systemet omfördelats.

Enligt Löfven är målet med toppmötet på Malta att se till att omfördelningen nu kommer igång på allvar. Han säger också att det är viktigt att få igång systemet med så kallade "hot spots" vid EU:s gräns där flyktingar ska identifieras och registreras. Dessutom menar han att gränsbevakningen, samtalen med framför allt Turkiet och återvändandet för den som får avslag på sin asylansökan måste fungera bättre.

– Det finns en samlad lösning på detta stora problem och det är att EU arbetar tillsammans. Den stund vi släpper det är det här förlorat. Därför tänker jag hålla i den strategin.

Fortsatt dialog

Han säger också att dialogen mellan regeringen och Alliansen, som nyligen slöt en uppgörelse om flyktingpolitiken, kommer att fortsätta.

Löfven hoppas att mötet i Valetta ska bära frukt.

– Där ska vi ska göra en utvärdering av de beslut som hittills har fattats, det är bland annat omfördelningsbeslutet. Det fungerar inte i dag, det måste det göra.

I går sökte över 2 100 människor asyl i Sverige – ett nytt rekord.

– Det är inte hållbart, säger Stefan Löfven.

ANNONS