M-politiker fick inte följa med på resan

Publicerad 2016-11-15

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson: Odemokratiskt

Finn Bengtsson fick ingen inbjudan till riksdagens Tjeckienresa – trots att han är ordförande i riksdagens svensk-tjeckiska vänförening.

Nu anklagar han Moderaternas partiledning för att straffa honom.

– Det är helt hårresande hur man kan ha en sådan process i vårt parti. Det är inte klokt, säger han.

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) är ordförande i svensk-tjeckiska parlamentarikernätverket och säger sig ha god kontakt med Tjeckien.

Trots sitt specialområde fick han ingen inbjudan när riksdagens talman skulle åka till Tjeckien med ett antal riksdagsledamöter. Enligt Finn Bengtsson är det hans eget parti som straffar honom för att han är en känd intern kritiker.

Belönar ja-sägare

Nu har han skickat ett mejl till alla moderata riksdagsledamöter och bett om en förklaring.

– När talmannen nu åker till Tjeckien kunde väl mitt parti fråga mig om inte jag kunde bistå. Istället väljer man att skicka en annan person som inte har något med detta att göra, säger han.

Finn Bengtsson anklagar M-ledningen för att dela ut den här typen av resor som belöning till ledamöter som är lojala "ja-sägare".

– Min fria roll som kritiker internt ger mig inte möjlighet till den här typen av premiering, säger han.

Vem delar ut belöningarna?

– Jag tror det är en mycket snäv krets i partitoppen, det vill säga den absoluta partiledningen.

Känns inte modernt

Hur tänker du gå vidare?

– Det räcker med att markera. Pinsamheten faller tillbaka på mitt eget partis ledning som har valt en sluten process.

Finn Bengtssons mejl är även ställt till Socialdemokraterna, som svarar att partiet frågar alla sina riksdagsledamöter om det finns intresse att följa med på talmansresor.

– Det hedrar dem. Att ha en sådan sluten process som mitt parti känns inte modernt och demokratiskt 2016.

I oktober meddelade Finn Bengtsson att han tänker lämna riksdagen 2018. En anledning är den toppstyrning han anser finns i partiet. Han har tidigare gjort sig känd som stark motståndare till Decemberöverenskommelsen, DÖ.

–  Vi gör nomineringar från resa till resa och i denna tar vi även hänsyn till önskemålen från talmannen. Vi tittar bland annat på att man har rätt bakgrund och erfarenhet för den enskilda resan som ska göras, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare.

Följ ämnen i artikeln