Danska ministern: Svenskarnas beteende är inte normalt

Publicerad 2017-11-21

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (tv) rasar mot Sverige.

Varken Sverige eller Danmark vann kampen om EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Myndigheten hamnar i stället i Amsterdam och nu riktar den danske utrikesministern sin ilska mot Sverige.

– Jag är något besviken på svenskarna. Svenskarna sviker på många sätt i dag det nordiska samarbetet, säger Anders Samuelsen till Politiken.

I måndags stod det klart att EU:s läkemedelsmyndighet EMA kommer att förläggas till Amsterdam, Nederländerna, efter en omröstning i EU.

Det här har retat upp den danska utrikesministern Anders Samuelsen, som hävdar att Sverige inte röstade för Köpenhamn efter att den svenska huvudstaden röstats ut.

Utrikesministern menar att svenskarnas beteende inte var ”normalt” och att det kan komma att ha konsekvenser för det nordiska samarbetet. Han kunde inte förstå varför man inte stöttade ett bud som även skulle gynna Skåneregionen.

– Jag är något besviken på svenskarna. Svenskarna sviker på många sätt i dag det nordiska samarbetet, säger Anders Samuelsen till Politiken.

”Förstår att de är besvikna”

Sveriges EU-minister Ann Linde är inte orolig för att relationerna mellan Danmark och Sverige har tagit skada.

– Det är ett väldigt tråkigt och ett förargligt uttalande. Men jag kan förstå att Köpenhamn är mycket besvikna, som vi också är över att vi inte vann. Men vi kommer så klart ha fortsatt goda relationer mellan Sverige och Danmark, säger hon i Politiken.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har uttryckt sitt missnöje på Twitter.

”Visst röstade Sverige på Danmark när vi själva hade åkt ur? Säg att ryktet är fel att vi röstade på Milano före Köpenhamn...” skriver han.

Flyttas

EMA ligger i London och ska flyttas eftersom Storbritannien lämnar EU. Regeringen har kämpat hårt för att få EU-myndigheten till Stockholm, men misslyckades.

Under omröstningen, som sker i flera rundor, röstades Sverige ut redan i första omgången.

Danmark var med i omröstningen och ville få läkemedelsmyndigheten till Köpenhamn. De kom till den näst sista omröstningen där Köpenhamn ställdes mot Milano och Amsterdam – då åkte man ut. Köpenhamn fick endast fem röster, jämfört med tolv på Milano och nio på Amsterdam.

Följ ämnen i artikeln