Las-uppror mot Kinberg Batra inför M-stämma

Uppdaterad 2015-10-15 | Publicerad 2015-10-14

Anna Kinberg Batra.

KARLSTAD/STOCKHOLM. Det rasar ett internt uppror mot Anna Kinberg Batra inför Moderaternas partistämma.

Partiledningen riskerar att förlora slaget i den känsliga frågan om lagen om anställningsskydd.

– Reinfeldt och Borg stängde dörren till att prata om las för tio år sedan. Jag hoppas att det här blir stämman där vi öppnar den igen, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Samtidigt visar nya siffror att partiet också fortsätter att tappa väljarstöd.

Inför M-stämman i Karlstad, som inleds imorgon, har Moderata ungdomsförbundet gått på offensiven i flera frågor. En av dem handlar om att man vill se en uppluckring av lagen om anställningsskydd, las, bland annat förändrade turordningsregler.

Frågan är känslig inom partiet. Under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg valde M-ledningen att inte, som man gjort förut, kräva att arbetsmarknadslagstiftningen skulle reformernas. Men nu är det dags, menar Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

– Många moderater har känt en frustration att vi som arbetarparti inte har velat röra Las. I tio år har beskedet från M varit att vi gillar lagen och att vi vill kramas med ett fack som inte vill kramas tillbaka. Konsekvensen av det är att vi står passiva inför en arbetsmarknad som blivit alltmer omodern och ställer unga och utrikes födda ute, säger han.

Muf på offensiven

Ungmoderaterna har inför partistämman kampanjat rejält. I en debattartikel i SvD i kväll skriver Muf, Öppna moderater samt åtta av partiets 26 länsförbund, bland dem det mäktiga Skåne, att det nu är hög tid för förändring.

– Det absolut viktigaste är att vi överger försvaret av en omodern lagstiftning och börjar prata om hur vi kan förbättra den, säger Törnblom.

– Den nuvarande lagstiftningen sätter käppar i hjulet och skapar stora inlåsningseffekter för äldre arbetstagare och är dessutom diskriminerande mot min ungdomsgeneration. Jag tycker att vi borde slopa turordningsreglerna helt eller öka undantagen. Det är också det som vi föreslår i Muf:s motion. Sedan får vi se hur långt stämman vill gå.

Dagens lagstiftning där sist in först ut gäller, menar Törnblom är diskriminierande.

– Dessutom säger lagstiftningen att vid lika lång anställningstid så ger hög ålder företräde. Jag tycker att en modern anställningstrygghet inte borde bygga på ålder och och anställningstid utan på kompetens och den erfarenhet man byggt på sig.

En av anledningarna till att den gamla M-ledningen inte rörde Las var för att inte reta upp LO. Men det är inget argument som håller i dag, menar Törnblom.

– Om vi på allvar ska göra anspråk på att vara Sveriges arbetarparti gäller det att vi utvecklar vår politik självständigt och bryr oss mindre om vad till exempel LO tycker.

Tror på seger

Även den nuvarande partiledningen, med Anna Kinberg Batra i spetsen, har hållit fast vid den gamla linjen och partistyrelsen har avslagit Muf:s krav inför stämman.

– Men jag tror det finns en stark vilja i Moderaterna att skicka en signal att det är dags att tillsammans med de andra Allianspartierna föra samtal om hur man ska modernisera las, säger Törnblom.

Törnblom tror att ungdomsförbundet kommer att segra i striden, som avgörs på fredag.

– Jag upplever att det finns ett starkt tryck i partiet att öppna upp den här diskussionen.

Frågan ska även diskuteras när Moderaterna ägnar sig åt utskottsbehandling under torsdagen på stämman. De distrikt som i dag ställt sig bakom kravet på att öppna upp för en reformering av las är: Skåne, Halland, Kronoberg, Gotland, Sörmland, Västernorrland, Jämtland och Uppsala.

Förlorar väljare till SD och C

Vid sidan om las-striden tampas Moderaterna också med en fortsatt nedgång i väljarstöd. Enligt en opinionsundersökning utförd av Ipsos och publicerad i DN så har partiet ett 23-procentigt stöd, en minskning med tre procentenhter från tidigare mätning.

Väljartappet går i framförallt två riktningar, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Sedan valet har M tappat åtta procent av sina väljare till SD, fyra procent till C och sex procent till andra partier.

Nedgången för M är statistiskt säkerställd, skriver DN.