Nacka försvarar bostadsköpen: Är kostnadseffektivt

Publicerad 2017-09-19

Nacka försvarar miljonköpen av bostadsrätter med att det är den billigaste lösningen.

Men resultatet blir att ungdomar får buda mot kommunen för att ha en chans att få bostad.

Efter några år kan kommunen sälja lägenheterna som nyanlända fått tilldelade.

– Stiger värdet så tjänar vi på det, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Kritiken mot Nacka har varit massiv efter nyheten om att kommunen har tilldelat en syrisk familj tre lägenheter. Mannen har tre fruar, som bor i varsin lägenhet och sammanlagt har familjen 16 barn, rapporterar TV4.

Öyvind Spångberg, pressansvarig på Nacka kommun, säger att många har kontaktat kommunen med frågor och synpunkter på agerandet.

– Det har varit väldigt, väldigt många som hört av sig, säger han.

Kommunen har också haft kontakt med polis för att föregå eventuella hot – mot kommunen eller mot den familjen. Än så länge har det däremot inte rapporterats några hot.

Beslut om ytterligare 100 miljoner kronor

Att kommuner köper bostadsrätter som går till sociala ändamål är inget nytt. Sedan januari 2016 har Nacka köpt 94 lägenheter för totalt 305,5 miljoner kronor, merparten har gått till nyanlända. I april togs det beslut om att anslå ytterligare 100 miljoner kronor till bostäder för nyanlända. Exakt hur pengarna ska användas är inte klart, men tillförordnad arbetsmarknadsdirektör Frida Plym Forshell säger att det kommer bli fler bostadsrätter.

– Vi har planerat för ett större antal inköp.

Bostadsrätterna ska fungera som så kallade genomgångsbostäder. Det innebär att nyanlända som får bo där ska flytta inom två år. Då ska de ha ordnat egen försörjning och ha hittat eget boende.

Lösningen med bostadsrätter är enligt kommunen den mest kostnadseffektiva. Jämfört med modulhus, som måste rivas efter tio eller femton år, kan bostadsrätterna säljas. Om inte priserna på marknaden sjunker innebär lösningen att kommunen tjänar pengar vid försäljningen.

Finns få tomma lägenheter

Kritiken att kommunens uppköp av bostäder slår mot andra, till exempel unga eller bostadslösa, håller Frida Plym Forshell inte med om.

– Vi dammsuger inte marknaden. De inköp vi gjort under 2017 motsvarar ungefär 2 procent av den totala marknaden i kommunen. Det är inte så att det inte finns bostäder till andra.

Men om man inte har möjlighet att köpa?

– Det är bostadsbrist generellt, jag har svårt att se att det finns så många tomma lägenheter, varken bostadsrätter eller hyresrätter. Vi jobbar stenhårt på att bygga fler bostäder. Bostadsförsörjningen är en mycket större fråga än att det kommer nyanlända till kommunen.

Politikerna i kommunen är kritiska till den rådande situationen, men av olika anledningar.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) säger att anvisningslagen från den 1 mars 2016 tvingar kommuner till den här typen av lösningar.

– Vi har varnat för konsekvenserna, vi röstade emot när lagen var ute på remiss. Det blir dyra, kortsiktiga och dåliga lösningar, säger han.

Ungdomar tvingas buda mot kommunen

Mats Gerdau tycker att Nacka har fått ta emot för många flyktingar. Hur många som skulle vara rimligt vill han däremot inte uttala sig om.

– Jag förstår att människor är upprörda. De jobbar och sliter men har inte råd att köpa en bostadsrätt själv, sedan går kommunen in och köper. Eller ungdomar som inte kan flytta hemifrån, sedan kommer andra att få bostäder. Det är klart man blir upprörd, jag är själv upprörd, säger han.

Men i det rådande systemet tycker han inte att bostadsrättsköp är sämre än andra alternativ.

– Vi har också modulbostäder i Nacka, men bostadsrätter är mer ekonomiskt fördelaktigt. En bostadsrätt kan du sälja om två, tre år. Stiger värdet tjänar vi pengar.

Khashayar Farmanbar (S), kommunalråd i opposition i Nacka, lyfter fram att Nacka inte längre har några hyresrätter, vilket är en orsak till att kommunen nu måste köpa bostadsrätter till nyanlända.

– All allmännytta såldes ut på 90-talet. Det var en väldigt medveten moderat politik som gör att vi nu sitter i en väldigt ansträngd situation. Vi har ungdomar som skulle vilja flytta hemifrån men som tvingas buda mot kommunen om de bostadsrätter som finns, säger han.

Det är inte Botkyrka som köper bostadsrätter

Hade fallet med familjen kunnat undvikas om det fanns hyresrätter?

– Det är inte direkt Botkyrka som köper bostadsrätter, om man säger så. Har kommunen ett stort hyresbestånd kan man lättare hantera när nyanlända kommer.

Fallet med lägenheterna i Nacka har blivit extra laddad eftersom familjen i fråga består av en man med tre fruar. Månggifte är olagligt i Sverige, men svenska myndigheter går inte in och upphäver giftemål som registrerats i personernas hemländer.

Mats Gerdau, tycker att frågor om familjen och månggiftet måste ställas till staten.

– Om giftermålet är erkänt i hemlandet så erkänner Sverige det också. Och vi som kommun har inget inflytande över vilka staten anvisar till oss. Vi kan inte välja och vraka.