C-studenter pressar Bolund om fler bostäder: ”Krossar drömmar”

Publicerad:

SAMHÄLLE

Centerstudenter sätter press på bostadsminister Per Bolund (MP) – om fler studentbostäder.

Bristen på boenden är nu så allvarlig att den hotar tillväxten i Sverige, menar man.

– Allvarligast är att ungas framtidsdrömmar krossas, säger ordföranden Naod Habtemichael.

I fredags öppnade landets högskolor och universitet för ansökningar till höstens program och kurser.

Men Centerpartiets studentförbund, Centerstudenter, oroas av att många unga som söker sina drömutbildningar kommer att tvingas tacka nej till sina platser till följd av akut brist på studentbostäder i landet.

Naod Habtemichael, ordförande i Centerpartiets studentförbund.
Foto: Robert Steffens
Naod Habtemichael, ordförande i Centerpartiets studentförbund.

Även V och SD

Enligt Naod Habtemichael är frågan den som flest tar upp när hans förbund kampanjar bland studenter.

– Vi har studenter som tältar utanför campus, så allvarlig är bristen, säger han.

Därför kräver nu C-studenter att Per Bolund bjuder in alla riksdagens partier till samtal i frågan. Utöver dem som står bakom Januariavtalet, S, MP, C och L, vill förbundet också öppna dörren för V, M, KD och SD bjuds in.

– Ju bredare och mer långsiktig överenskommelse desto bättre, säger Habtemichael, om att han vill att också V och SD ska delta i samtalen, trots att C tidigare tagit avstånd från att ge de två partierna politiskt inflytande.

Foto: LOTTE FERNVALL
Per Bolund (MP).

Krossar drömmar

C-studenter anser att politikerna måste prioritera studentbostäder i samtalen. Både i fråga om regelförenklingar för nybyggen, vilket nämns i Januariavtalet, men också för att få fram fler bostäder i äldre fastigheter.

Enligt Naod Habtemichael är frågan helt avgörande för Sverige. Han menar att tillväxten hotas när unga inte kan fullfölja sina utbildningar eller ta efterlängtade jobb efter examen, på grund av bostadsbrist. Men det drabbar även individen, påpekar han.

– Allvarligast är att vi har hamnat i en situation som krossar ungas drömmar.

Att bostadsfrågan nu mer ligger på finansdepartementet tycker C-studenters ordförande är bra. Det ger frågan den tyngd den förtjänar, menar han.

”Bortkastade år”

Naod Habtemichael tycker att Per Bolund har en hel del att leva upp till. Han är kritisk till förra Löfven-regeringen och kallar det som då gjordes på bostadsområdet då för ”bortkastade år”.

– Nu har Bolund en möjlighet att säkra en omfattande och långsiktig överenskommelse som ser till att de som står längst ifrån bostadsmarknaden får en möjlighet att arrangera sin första inflyttningsfest. Jag hoppas att han inte följer i sina partikamraters fotspår och sumpar chansen.

Återinför investeringsstöd

Per Bolund framhåller att han träffade intresseorganisationerna för studentbostäder för två veckor sedan.

– Deras viktigaste medskick var att återinföra det statliga investeringsstödet som M och KD tog bort med hjälp av Sverigedemokraterna. Nu kommer vi att göra precis det, vilket innebär att tiotusentals studentbostäder kan bli verklighet i landet. Vi har också gett det statliga bostadsbolaget Akademiska hus i uppdrag att bygga tusentals studentbostäder på- och runt campusområdena, säger han.

Bostadsministern menar att det politiska samarbetet på mitten dessutom skapar goda förutsättningar för att fler bostäder ska byggas, bland annat för studenter.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: