Så ska fp lugna FRA-kritikerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Tillsätter särskild grupp för att diskutera med nej-sägarna

Nu ska en intern grupp få tyst på FRA-kritikerna i folkpartiet.

Bland de inbjudna finns nejsägaren Camilla Lindberg.

– Är det en pr-kupp får man väl hoppa av, säger hon till aftonbladet.se.

Camilla Lindberg, fp.

Lindberg var den enda i regeringspartierna som vågade trycka på nej-knappen när den hårt kritiserade signalspaningslagen röstades igenom den 18 juni. Efteråt har stödet växt. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) ångrar i dag att hon la ner sin röst. Även riksdagskollegorna Cecilia Wigström och Maria Lundqvist-Brömster har gått över till nej-sidan. När de tillsammans med tre före detta folkpartiledare i en debattartikel krävde av regeringen att backa om FRA-lagen blev läget akut.

Stark intern kritik

Kort därefter beslutade partiets högsta ledning att tillsätta en särskild ”referensgrupp” under ledning av partisekreterare Erik Ullenhag. Med i gruppen finns bland andra Allan Widman från försvarsdepartementet men även kritikerna Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson och Cecilia Wigström.

– Jag fick samtal från Erik Ullenhag i går. Jag tror att det främst handlar om att man nu insett att det finns en stark kritik inom partiet, säger Lindberg till aftonbladet.se.

Tanken är att gruppen tillsammans ska utforma förslag till den tilläggsproposition som regeringen lägger fram i höst. Den ska innehålla fler garantier för att den personliga integriteten inte kommer i kläm.

– Genom konstruktivt arbete ska vi försöka komma fram till förbättringsförslag av lagen, säger Ullenhag.

”De har börjat lyssna”

De förra folkpartiledarna Bengt Westerberg och Maria Leissner är positiva till att partiledningen nu verkar ta kritikerna på allvar.

– Jag har aldrig hört talas om att någon liknande grupp har tillsatts. Det här är ett tecken på att man har börjat lyssna, säger Leissner.

Vad vill du se för resultat?

– Att vi inte ska ha massavlyssning utan brottsmisstanke.

Även Camilla Lindberg kräver avgörande förändringar för att kunna acceptera lagen.

– Jag är i grunden emot massiv signalspaning när det inte finns legitima skäl.

Du är inte rädd för att det mest är ett spel för gallerierna?

– Skulle det vara en pr-kupp så får man väl hoppa av. Men jag tror inte det.

FRA-lagen |
Aftonbladet