Efter Reinfeldt-kritiken: SVT gör specialprogram

Publicerad 2017-01-09

Fredrik Reinfeldt har fått hård kritik för att ha undvikit frågor om Irak-kriget i intervjuprogrammet ”Toppmötet” – som anmälts till Granskningsnämnden tolv gånger.

Nu sätter SVT in ett specialprogram där man ska ta upp frågorna som aldrig ställdes i programmet.

– Det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien, säger Eva Landahl, programchef på SVT.

I förra veckan riktade SVT:s programledare Anna Hedenmo hård kritik mot Fredrik Reinfeldts intervjuprogram Toppmötet. "Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte?”, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Även SVT-kollegan Marianne Rundström är kritisk till upplägget.

– Sitter man framåtlutade mot varandra på två stiffa stolar, då ger man intrycket av att här kommer en hård intervju – det här blir en journalistisk produkt. Men det är ju så långt ifrån det som man kan komma.

Marianne Rundström har lång erfarenhet från intervjuprogram i SVT, där hon bland annat lett valvakor och partiledardebatter. Hon menar att programmets utformning ger tittarna felaktiga förväntningar.

– Man förväntar sig något annat av programmet än det kan ge. Det finns ju inga motfrågor, ingen kritisk hållning till vad som sägs överhuvudtaget. Och då ska man tänka på att det handlar om otroligt stora händelser, hela världen är ju omvälvd efter Irakkriget. Den terror som nu når Europa har sitt ursprung där och då blir det konstigt när människor i de här positionerna inte följer upp det på ett kritiskt sätt.

Flitigt anmält

”Toppmötet” har enligt SVT anmälts till Granskningsnämnden tolv gånger och i dag kom beskedet att SVT efter kritiken gör ett extra program, där man tar upp alla de frågor som inte blev ställda i programmet.

– Det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien, säger Eva Landahl, programchef, på SVT:s egen sajt.

Marianne Rundström menar dock att programmet också har vissa fördelar.

– Jag var väldigt förväntansfull. Jag tycker det är roligt när världens ledare framträder på det här sättet. Men nu är ju alla de här föredettingar och har naturligtvis ett intresse av att vårda sitt eftermäle. Hade man gjort det lite mer som ett samtal, där också Reinfeldt hade bjudit mer på sina egna erfarenheter, då hade det varit intressant.

Josefsson: ”Kompisar som möts”

Rundströms kollega Janne Josefsson är känd för att ställa stenhårda frågor i bland annat SVT:s Uppdrag Granskning. Han har bara haft möjlighet att se ett av Reinfeldts program, intervjun med Danmarks tidigare statsminister Anders Fogh Rasmussen, även tidigare Nato-chef, och är i huvudsak positiv till det han sett.

Josefsson poängterar att programmet inte visar en journalist som intervjuar en makthavare.

– Det här är ju två kompisar och politiska kamrater som möts. Och då tyckte jag det var intressant att se hur Reinfeldt agerade och att han inte gick emot i avgörande frågor där Rasmussen var ganska hård emot Sverige, säger han.