S sluter upp bakom Juholt

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-10

Stockholm. Föremål för förundersökning - ja. Krav på avgång eller time out - nej. Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott slöt upp bakom partiledaren Håkan Juholt efter måndagens interna möten.

På måndagen framkom att en förundersökning om misstänkt bedrägeri inletts mot Oskarshamnsbon Juholt med anledning av att han, enligt egen uppgift på grund av att han inte satt sig in i regelverket, fått för mycket i ersättning av riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm.

En extraordinär situation som föranledde krismöten i S-toppen. Men efter mötena i verkställande utskottet (VU) och partistyrelsen (PS) talade Peter Weiderud, adjungerad i VU och PS, om ett starkt stöd för Håkan Juholt.

– Det var en mycket stark uppslutning bakom partiledaren i ett svårt läge. Det finns inga krav på några drastiska åtgärder från hans sida i det här läget, som time-out eller avgång - absolut inte, säger Weiderud.

Partisekreterare Carin Jämtin uttryckte tidigare på dagen fullt förtroende för Håkan Juholt som partiordförande.

– Håkan Juholt har sagt att han gjort fel och han har betalat tillbaka pengarna. Nu är det bra att det blir en rättsprocess som klargör om han har gjort ett juridiskt fel, säger hon.

TT: Skadar det partiet?

– Det går inte att negligera att det tar bort fokus från politiken. Därför är det enda som känns bra i det här mörkret att han nu förbereder partiledardebatten på onsdag. Jag hoppas att vi snart kan komma tillbaka på banen och tala politik.

Andra S-röster om Juholt och förundersökningen om hans för höga ersättning från riksdagen för sin bostad:

Partistyrelseledamoten Marie Granlund från Skåne tycker att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare.

– Ja, det tycker jag. Men i övrigt har jag inga kommentarer, säger hon till TT.

Carina A Elgestam, vice ordförande i socialdemokraternas partidistrikt i Kronoberg, säger till TT att hon har fortsatt förtroende för Håkan Juholt. Däremot ser hon en risk för att lägenhetsaffären skjuter stödet för Socialdemokraterna i sank, åtminstone för ett tag.

– Ja, absolut, åtminstone kortsiktigt. Politik handlar om förtroende. Sedan vet vi inte hur det ser ut på längre sikt. Det kan gå åt båda hållen beroende på vad som händer.

– Det är klart att det är negativt både för partiet och Håkan Juholt, säger partistyrelseledamoten Anders Lago, kommunalråd i Södertälje.

Han har dock inga synpunkter på hur Juholt bör agera nu.

Jonas Karlsson (S), landstingsråd och ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län menar att förundersökningen mot partiledaren skadar förtroendet både för partiet och politiken.

– Det är klart att det är allvarligt, säger han.

Hans Ekström, ordförande i Sörmlands partidistrikt, har kvar sitt förtroende för Juholt och tycker att han ska sitta kvar som partiordförande. Att Juholt begått ett misstag betyder inte att han ska ta time out.

– Det viktiga i det här läget är att allt kommer upp på bordet, att allt blir utklarat, så snart som möjligt så att vi kan börja prata politik igen.

– Sådana här historier är aldrig bra, men vi är alla människor och att hitta en helt felfri människa går inte, säger Hans Ekström.

Jens Nilsson, ordförande för s-partidistriktet i Jämtland, anser att det som hänt påverkar stödet för Socialdemokraterna åtminstone kortsiktigt.

– Folk är irriterade på slarvet, men vi har förtroende för Håkan, säger Nilsson.

TT: Kan Juholt sitta kvar?

– Ja.

TT