SSAB

Spricka i regeringen om ståljättens utsläpp

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Miljöpartiet vill stoppa subventionerna till ståljätten SSAB.

Men regeringskollegan Socialdemokraterna säger nej.

– Har vi andra regler riskerar utsläppen bara att flytta någon annanstans, på bekostnad av svenska jobb, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

SSAB är det företag som släpper ut mest i Sverige. Samtidigt betalar stålindustrin i princip inga miljöskatter i Sverige på grund av statliga subventioner.

Det vill Miljöpartiet ändra på.

– Det här är en subvention som den tidigare regeringen har infört. Det är helt orimligt. Vi vill fasa ut alla fossila subventioner, säger Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Tovatt säger att det visserligen har blivit dyrare för företag att släppa ut sedan Sverige drev på för en förändring i systemet för handel med utsläpper i EU.

Men det räcker inte. Enligt honom finns det stöd i Januariavtalet mellan S, MP, L och C, för att ta bort subventionerna här i Sverige. I avtalet finns en punkt om grön skatteväxling på 15 miljarder kronor.

– Vi diskuterar hur vi ska göra det och vi hoppas att vi får igenom förändringar till nästa höstbudget, säger han.

Utsläppen begränsas med utsläppsrätter

Men Socialdemokraterna vill inte ta bort subventionerna. Helene Hellmark Knutsson (S), vice ordförande i näringsutskottet säger att stålindustrins koldioxidutsläpp begränsas och prissätts genom EU:s handel med utsläppsrätter. Företagen agerar på den globala marknaden, och det är viktigt att de har likartade förutsättningar, menar hon.

– Har vi andra regler riskerar utsläppen bara att flytta någon annanstans, på bekostnad av svenska jobb, säger hon.

Liberalerna vill inte ta bort subventionerna, Centerpartiet är öppna för att se över vilka klimat- och miljöskatter som är mest effektiva att höja i Sverige.

EU-toppen rasar mot importen av kol

Aftonbladet har kunnat berätta att SSAB importerar närmare två miljoner ton kol, mestadels från Australien och Nordamerika. EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S), gruppledare för S-gruppen i parlamentets miljöutskott har arbetat mycket med systemet med utsläppshandel. Hon anser att det finns kryphål som måste täppas till.

– Industrier ska inte kunna importera smutsigt kol från andra sidan världen bara för att det är billigt. Jag blir arg när jag hör att svenska industrier beter sig så här. Jag kommer skicka en fråga om att träffa SSAB. Om man ska ha hög klimatsvansföring så får man leva upp till det i hela kedjan, säger hon.

På klimattoppmötet i Madrid nästa månad kommer frågan om utsläppsrätter att diskuteras. Guteland vill koppla utsläppshandelsystem till varandra så att företagen också ska betala för import av varor.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ståljätten köper miljoner ton kol – från andra sidan jorden

ÄMNEN I ARTIKELN

SSAB

Helene Hellmark Knutsson

Lorentz Tovatt

Jytte Guteland