Stora delar av Göteborg spärrades av

Uppdaterad 2017-11-17 | Publicerad 2017-11-16

Nu har alla statschefer anlänt till EU-toppmöte i Göteborg.

Och stora delar av staden stängdes ner.

Boende, resenärer och företagare berörs under en av de största poliskommenderingarna i modern tid.

–  Det här kan komma att kosta företag mellan 50–100 miljoner kronor, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

I dag hålls EU-toppmötet i Göteborg som Sverige statsminister Stefan Löfven (S) och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bjudit in till. Nästan alla unionens stats- och regeringschefer är på plats för att föra diskussioner kring rättvisa jobb och tillväxt.

Höjdare som bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Teresa May och den ungerska premiärministern Viktor Orbán kommer att befinna sig i staden samtidigt.

Mötet, som hålls i Eriksbergshallen på Hisingen, är omgärdat av ett massivt säkerhetspådrag som påverkar stora delar av centrala Göteborg. På en presskonferens i tisdags kallade Klas Friberg, polischef i regions Väst, det hela för en av de ”största kommenderingarna i modern tid”.

Polisen har inför mötet arbetat till sammans med bland andra Säpo, Försvarsmakten och flera andra polisregioner i Sverige. Man räknar med demonstrationer men har sagt att det råder ”relativt låg risk för allvarliga ordningsstörningar”.

Polisbevakning i Göteborg dagen innan toppmötet.

Drabbar boende, pendlare och företagare

Avspärrningarna påverkar både boende, företagare och de som ska försöka ta sig till jobbet med hjälp av kollektivtrafiken.

Boende och företagare som kommer att påverkas av avspärrningarna har uppmanats att hålla sig borta från fönster och balkonger.

– Vi kommer ha uppsikt på hela området. För att vi ska ha möjlighet att identifiera hot så är det lättare om människor håller sig undan, sa kommunpolis Håkan Frank i tisdags.

Redan under onsdagen började polisen att spärra av områdena kring Eriksberg, där mötet hålls, och Gothia Towers, hotellet där toppolitikerna bor. I samband med att mötesdeltagarna skjutsas mellan mötet och sina boenden i dag kommer trafiken stängas av i Göteborgsområdet, men släppas på i den takt det går.

EU-toppmötets påverkan på Göteborg har diskuterats flitigt den senaste tiden. Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, säger att det i grunden är bra att Göteborg får synas.

– Vi gillar att strålkastarljuset hamnar det som är en av Europas hetaste tillväxtregioner just nu, säger han

Han är dock kritisk till en del av det polisen gjort innan mötet.

– Polisen sköter det polisiära och tänker att man ska spärra av för att öka säkerheten, det är inget konstigt. Men när man går ut på radion och säger att folk ska stanna hemma för det kommer bli kaos, då har man inte tänkt på att det här kostar miljontals kronor för näringslivet totalt sett.

”Kan komma att kosta 50–100 miljoner kronor”

Johan Trouvé säger att det självklart inte är polisens ansvar att tänka på kostnaderna för näringslivet, men han tycker man gått ut för hårt.

– Många företag säger nu till sina anställda att de inte ska komma till jobbet under torsdag-fredag, att de ska jobba hemifrån i stället. Det i sin tur skapar mindre effektivitet och kostnader. Om alla sedan håller sig borta från centrum finns det tusentals med butiker som väntar på att deras kunder ska komma in och handla. Kommer inga så tappar de försäljning. Det här kan komma att kosta företag mellan 50–100 miljoner kronor.

Polisen har inför mötet fört dialog med de boende och företagare som berörs av avspärrningarna.