V-ledarens invit till Alliansen: Vill förhandla

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY/SKÄRHAMN. Jonas Sjöstedt är beredd att samtala med allianspartierna för att komma överens.

V-ledaren nämner till exempel frågor som ränteavdraget, flyktingfrågan och landsbygdspolitik.

– Kan vi hitta överenskommelser är vi alltid beredda att göra det, även med de borgerliga, säger han.

Foto: ANDREAS BARDELL

I dag inleds politikerveckan i Almedalen och först ut är Vänsterpartiet. V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer hålla presskonferens klockan 12. Klockan 16 frågas han ut i Aftonbladets tv-sändning och klockan 19 håller han sitt Almedalstal.

När Aftonbladet träffade honom på söndagsförmiddagen sa han att han är beredd att inleda samtal med allianspartierna.

– Efter valet kan det bli en väldigt besvärlig situation och alla partier måste var beredda att hantera det, säger Jonas Sjöstedt och fortsätter:

– Kan vi hitta överenskommelser i enskilda sakfrågor, ta ner ränteavdragen, familjeåterförening för flyktingar till exempel, då är vi alltid beredda att göra det, även med borgerliga partier.

Finns det fler frågor?

– Landsbygdsfrågor. Där kan jag se att vi och Centerpartiet tycker ganska lika.

Mer jämlikhet

Vänsterpartiet har de senaste åren hoppat av blocköverskridande samtal mellan regeringen och allianspartierna. Hösten 2015 valde partiet att stå utanför uppgörelsen om flyktingpolitik. Samtidigt har V också nekats att vara med i samtal med alliansen och regeringen, bland annat om pensioner och försvarspolitik.

– Där ville vi ju vara med, säger Jonas Sjöstedt.

Kan du tänka dig att samtala med SD?

– Nej, inte med SD.

Men du är öppen för nya överenskommelser, även med de borgerliga?

– I det läge vi kan hamna efter valet kan man inte utesluta att man ska prata med andra partier och förhandla, det gör inte vi heller. Det vi kommer insistera på är att Sverige ska bli mer jämlikt. Att vi ska ha en politik som går åt rätt håll.

I en utfrågning i Sveriges Radios P1 tidigare på söndagsmorgonen riktade Sjöstedt kritik mot Socialdemokraterna. Han ville inte avslöja något om hur förhandlingarna om höstbudgeten går, men var tydlig med att han inte är helt nöjd.

– Vi har ett problem med att Socialdemokraterna är för otydliga och för långsamma. De måste mena allvar när de säger att de inte vill ha välfärd till utförsäljning.

V: Vill ha dygnet runt-öppna vårdcentraler

Fokus under Vänsterpartiets dag är sjukvård, och på en pressträff lade Jonas Sjöstedt fram förslaget att dygnet runt-öppna vårdcentraler ska vara tillgängliga i hela landet.

Något som man vill föra in som en bestämmelse i sjukvårdslagen.

– Många vittnar om hur man söker hjälp men inte får hjälp och att väntetiderna ökar. Situationen i svensk sjukvård är allvarlig och en nyckel till att göra sjukvården mer tillgänglig är att bygga ut primärvården, sa partiledaren under pressträffen.

Vänsterpartiet menar att många i dag tvingas vända sig till akutmottagningar utanför vårdcentralernas ordinarie öppettider, vilket ger längre väntetider än nödvändigt.

– De skulle kunna få bättre stöd på en vårdcentral.

”Beredda att förhandla om detta”

Enligt Jonas Sjöstedt innebär det dock inte att alla vårdcentraler i landet ska vara öppna utan att det ska anpassas inom landstinget och regionen.

V-ledaren tänker sig att det kommer bli ett hundratal.

– Det kommer behövas både i storstäder och på landsbygden, men pressen på akuten verkar vara störst i storstäderna. Det är där man har den totala överbelastningen.

Själva finansieringen av förslaget är inte heller helt klar men V hänvisar till en utredning som visar att det skulle kunna vara kostnadsneutralt eftersom resurser tas från sjukhusen.

– Vi har våra tvivel att det här verkligen blir kostnadsneutralt. När vi vet om hur stor kostnaden blir är vi redo att sätta oss ner och förhandla för att det här ska fungera i praktiken.

Har ni inte gjort en uppskattning ungefär hur mycket det skulle kosta?

– Jag tror man måste ha en dialog med Sveriges kommuner och landsting innan man gör den uppskattningen. Nu lägger vi fram idén, bra reformer börjar med bra idéer.

Jonas Sjöstedt säger att förslaget kan bli en del i förhandlingen med regeringen om höstbudgeten.

– Det kan bli det, men det är lite för tidigt att säga.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade Sjöstedts krav under ett besök i Skärhamn på Tjörn under söndagen.

– Vi diskuterar redan nu i regeringen hur vi ska föra till mer resurser till vårdcentralerna, för då kommer vården närmare människor. Men själva organiseringen av verksamheten anser jag att landstingen och regionerna ska fatta beslut om, säger han.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Är det dags att slopa ränteavdraget? Bästa argumenten – för och emot

Publicerad:

LÄS VIDARE