Anderssons fem stentuffa månader

Dagens första maj-tal är det första som partiledare

När Magdalena Andersson i dag går upp i talarstolen på Norra Bantorget i Stockholm är hon debutant.

Det kan man inte kalla henne annars.

Hennes fem första månader som statsminister har ställt henne inför svårare problem än de flesta av hennes företrädare.

I går var det exakt fem månader sedan som Magdalena Andersson tillträdde som statsminister och presenterade sin regering.

Då hade hon varit Socialdemokraternas partiledare i nästan en månad. Det är i den egenskapen hon i dag kliver upp i talarstolen på traditionsenliga Norra Bantorget i Stockholm, ett halvt stenkast från LO-borgen, och håller sitt första första maj-tal som partiledare.

Bakom sig har hon fem oerhört dramatiska månader. Frågan är om någon statsminister i modern tid har haft en svårare start än hon.

Magdalena Andersson håller en pressträff efter att hon har blivit vald till statsminister den 29 november 2021.

När Magdalena Andersson flyttade in i statsministerns arbetsrum härjade pandemin. Sjuktalen var mycket höga och restriktionerna skärptes på löpande band.

Det känns väldigt avlägset nu. Men då var det blodigt allvar. Sjukdomsfall i kombination med familjekarantän på grund av den smittsamma omikronvarianten av coronaviruset tömde arbetsplatserna. Viktiga samhällsfunktioner hotades.

Svårigheterna tornade upp sig redan från början för Magdalena Andersson. Hon valdes till ny statsminister den 24 november men avgick redan samma kväll.

Orsaken var att hennes regeringsunderlag gick upp i rök då Miljöpartiet oväntat lämnade regeringen. Adjöss, Magdalena sade de.

Ministrarna i Magdalen Anderssons regering, november 2021.

Fem dagar senare valdes hon en andra gång, nu som ledare av en renodlad S-regering. Dagen därpå tillträdde hon och presenterade sina ministrar.

 

Till en början försökte Andersson, trots pandemin, sätta sin egen prägel på den politiska debatten. Redan i sitt installationstal på Socialdemokraternas partikongress presenterade hon ett trepunktsprogram, frågorna som regeringen skulle sätta fokus på.

Det handlade om kampen mot den grova brottsligheten och segregationen, att ta kontroll över välfärden (från de privata företag som i viss mån driver den) och klimatet.

Det vore fel att säga att ”Magdas” dagordning hamnat i historiens skräpkammare. Men ännu mer akuta problem skymmer sikten för frågorna på hennes lista.

Magdalena Andersson (S) håller pressträff efter sin första partiledardebatt i riksdagen, den 12 januari 2022.

När energipriserna började skena i januari slog Magdalena Andersson, 45 minuter före sin första partiledardebatt, till med ett mångmiljardpaket som skulle kompensera hushållen från de värsta höjningarna av elräkningen.

Lite senare smörjdes bilägarna för kraftigt höjda bensin- och dieselpriser. Varför irritera väljarna mer än nödvändigt valåret 2022?

 

Betydligt saktfärdigare reagerade regeringen med Magdalena Andersson i spetsen på tordönsmullret från Moskva. Redan före jul meddelade Ryssland i en kravlista till USA att de ville återupprätta den gamla, sovjetiska ordningen med en buffertzon mellan sig och Nato-länderna.

Sverige och Finland pekades explicit ut. Vi skulle inte få gå med i Nato, även om vi ville. Det hade Moskva bestämt.

Resten är, som man brukar säga, redan historia. Den 24 februari bröt kriget ut i Europa. Det inleddes i och för sig redan 2014 då Ryssland invaderade Krim. Nu erkände de utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk och inledde en storskalig invasion av resten av Ukraina.

Redan innan dess hade försvaret skeppat trupp till Gotland som patrullerade på gatorna i Visby.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson håller pressträff med anledning av att Sverige skickar vapen till Ukraina, den 27 februari 2022.

Nu står Sverige inför avgörandet om att, samtidigt som Finland, söka medlemskap i Nato – eller avstå. Det lutar åt det första.

 

För Magdalena Andersson har hela processen varit en svår prövning. Utrikespolitik är sannolikt det politikområde som hon kan sämst – i nästan allting annat blir finansministern drillad vare sig hen vill eller inte.

Hon har inte bara haft att ta hänsyn till hur Sveriges säkerhet tas till vara på bästa sätt. Utan också få sitt parti att ändra sig. Så sent som i november upprepade partiet i ett kongressbeslut att alliansfrihet är det som gäller för S.

Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker de svenska trupperna i den internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Norge.

När Magdalena Andersson kliver upp i talarstolen i dag är hon debutant – som partiledare (S) första maj.

Hennes erfarenhet som statsminister är i dagar räknat ganska kort. Men mätt i antal hanterade och pågående kriser och konflikter måste den redan betraktas som ganska lång. Om någon trott på en smakstart för Magdalena Andersson misstog sig hen.

 


Första maj – Andersson och Dadgostar

  • Magdalena Andersson (S)
    Demonstrerar: Sundbyberg och Stockholm
    Talar: 10.30 i Sundbyberg och 15.00 på Norra Bantorget
  • Nooshi Dadgostar
    Demonstrerar: Stockholm
    Talar: 15.40 i Kungsträdgården

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.