Få ledarsidor tar Juholt i försvar

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-11

Stockholm. Efter att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt blivit föremål för förundersökning om misstänkt bedrägeribrott är ledarsidornas dom hård.

Juholts egen arbetsgivare Östra Småland är en av få tidningar som tar partiledaren i försvar.

"Vi vill ha företrädare som inte ständigt befinner sig på defensiven, intvingade i ett hörn av dåligt förberedda och uselt förankrade förslag, eller ännu värre; av en opinion som inte orkar med fler dumheter och ännu fler verkliga eller påstådda minnesluckor", skriver Johanna Graf, oppositionsråd i Solna, och fyra andra socialdemokrater på debattsidan Brännpunkt i Svenska Dagbladet (obunden moderat).

"Politiken fladdrar"

Flera ledarsidor menar att problemet är större än bidragsaffären. "Under Håkan Juholts ledarskap präglas Socialdemokraterna av att politiken fladdrar som aldrig förr. Partiets trovärdighet som regeringsparti har sjunkit som en sten", skriver Nerikes Allehanda (oberoende liberal) som menar att Juholt borde avgå.

Förundersökningen om misstänkt bedrägeribrott gör att alla socialdemokrater inte längre håller sin ledare om ryggen, skriver liberala Kristianstadsbladet. "För tillfället läcker den socialdemokratiska skutan som ett såll, förtroendet för Håkan Juholt dalar och uppenbarligen kommer partiet på sikt att lida stora skador".

Försvarar Juholt

Men socialdemokratiska Östra Småland, en av få tidningar som tar partiledaren och den egna reportern i försvar (Juholt är tjänstledig från tidningen sedan 1994) ifrågasätter Aftonbladets uppgifter från anonyma källor om att Juholt skulle ha varnats av partiet redan 2009, "Innan dess tidningen presenterar mer trovärdiga bevis för sina braskande rubriker får det i denna del betraktas som ett soppkokande på en spik".

Ta time-out

Socialdemokratiska Dalademokratens ledarskribent Göran Greider menar att Juholts enda alternativ är att ta en time-out medan förundersökningen pågår, "Han kommer inte att kunna säga ett enda ord som har med politik att göra medan denna förundersökning pågår."

Juholts "slåss för sin politiska överlevnad", skriver Upsala Nya Tidning (liberal). "De första dagarna efter Aftonbladets avslöjande verkade det som om Juholt inte riktigt förstod vilken knipa han hamnat i. Något som kan ha bidragit till att den politiska krishanteringen inte fungerat."

TT