Damberg lägger skulden på Moderaterna

Publicerad 2015-10-10

Guteland: Kinberg Batra är en svag ledare

Näringsminister Mikael Damberg (S) lägger stor skuld för den spruckna Decemberöverenskommelsen – på Moderaterna.

Han är mindre förvånad över KD:s agerande än att övriga partier inte stod fast vid uppgörelsen.

– Den stora skrällen i svensk politik är att man inte vet om ett avtal man fattar mellan partier håller, säger han i SVT Forum.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg skräder inte orden i en intervju i Sveriges Television i dag. Han slår fast att hans egen regering fortsätter att jobba på trots den fallna Decemberöverenskommelsen, DÖ, och tillägger:

– Det är väldigt tydligt att det krävs ansvar för Sverige nu, säger han i intervjun.

Lägger skuld på M

Damberg menar att han inte är särskilt förvånad över beskedet från KD:s riksting i går. Att partiets medlemmar röstade ned Decemberöverenskommelsen, tvärt emot partiledaren Ebba Busch Thor och partistyrelsens vilja, blev upprinnelsen som några timmar senare fick hela Alliansen att konstatera att pakten har spruckit.

– Men att Moderaterna som gör anspråk på att leda Sverige och att kunna vara statsminister i vårt land, att Anna Kinberg Batra som för mindre än ett år sedan stod på samma scen som Stefan Löfven och skrev under ett avtal som skulle hålla i åtta år, att det inte håller mer än i nio månader, det är något väldigt unikt i svensk politik, säger han.

M: Grunden att alla är med

Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen, förklarar sitt partis agerande med att man tolkar överenskommelsen så att den är en pakt som slöts mellan sex partier, S, MP och Alliansens fyra partier. Och att om ett parti lämnar rasar överenskommelsen.

– En grundförutsättning var att alla partier skulle vara med, säger hon i SVT.

Polfjärd är i sin tur kritisk emot regeringen och statsminister Stefan Löfven (S). Hon menar också att Moderaterna inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, inte heller efter att DÖ har fallit. Däremot att det kan finnas möjligheter till samarbete med regeringen i olika sakfrågor.

Guteland kritisk

Jytte Guteland, europaparlamentariker för Socialdemokraterna, är upprörd över utvecklingen det senaste dygnet i svensk politik. Hon ifrågasätter Anna Kinberg Batras ledarskap.

– Hur starkt är ett handslag från henne? Antingen tycker hon inte frågan är viktigt trots att de sagt sig försvara den. Eller så klarar hon inte påtryckningar från ett ungdomsförbund, KDU, för det är där bollen sattes först i rullning. Om SSU fällt S på det sättet hade jag inte varit stolt över det, säger hon.

"Fallit för tryck från KDU"

Guteland hävdar att moderatledaren indirekt fallit för trycket från Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

– När ombud inför en stämma bestämmer sig krävs att någon tar ledarskap och visar vart man ska. Sara Skyttedal gjorde uppenbarligen det. Hon visade en väg som inte var partiledningens. KD:s ledning pallade inte trycket eller vill ha förändring. Men det är intressant hur Anna Kinberg Batra hanterar turbulens i Alliansen. DÖ är en grundplattform för hur riket ska styras. Det är häpnadsväckande att det kan spelas bort av att KDU drivit en linje, säger Guteland.