Nya testet med elpistol: Polisen skjuter en om dagen

Publicerad 2018-02-20

Polisens test av elpistoler inleddes vid årsskiftet.

Och de verkar komma till flitig användning – oftast mot psykiskt instabila personer.

Hittills har polisen använt elpistol mer en en gång om dagen, visar Aftonbladets granskning.

Elpistolen är tänkt som ett komplement till tjänstevapnet, batongen och OC-sprayen. Den ska användas i situationer där tjänstepistolen bedöms som onödigt kraftig.

Ett försök inleddes vid årsskiftet och ska pågå till och med 2019.

663 poliser har genomgått utbildningen och 35 har utbildats till instruktörer.

Syftet: Minska våldsnivån

– Syftet är att se om det här minskar våldsnivån i samband med ett ingripande, och då kanske främst den dödliga våldsnivån, alltså användningen av skjutvapen, har projektledaren Pär Wärdig förklarat tidigare.

En undersökning har också visat att uppemot var fjärde polisskjutning är ett självmordsförsök, så kallat suicide by cop.

En viktig del i det pågående försöket med elpistol är att undersöka om skadorna kan minskas både på gärningsmän och poliser.

Elpistolen är emellertid inte helt ofarlig. Den som beskjuts blir paralyserad och faller handlöst. Då finns en risk att personen till exempel slår i huvudet. Enstaka sådana fall har redan inträffat. I något fall svimmade den beskjutne personen också av.

Vapen används oftast mot psykiskt instabila

Mer än varannan person som poliser använder skjutvapen mot är psykiskt instabil.

Aftonbladets granskning, som bygger på samtliga rapporter hittills i år om användning av elpistol, visar att även det nya vapnet används i hög grad mot psykiskt instabila och drogpåverkade – personer som kan vara oberörda av pepparspray.

Vid en avvisitering i arresten i Borås blev en person plötsligt våldsam när handfängslet togs av. Elpistolen kom då till användning. Ur rapporten:

”En kort drivstöt i höger skinka och mannen slappnade av och patrull fick kontroll på honom.”

Utmanade polisen: Kom då!

Läsningen av rapporterna ger en inblick i de många gånger våldsamma och hotfulla situationer som polisen möter i sin vardag.

Ett misshandelsärende i Borås, till exempel, där den misstänkte slagit fru och barn samt tagit struptag. Patrullen som ryckte ut hade även blivit varnade för att mannen hotat att han skulle använda yxa och kolsyrepistol.

”Vi går in med nyckel och huset är helt mörkt. När jag ska gå upp och söka efter misstänkt ser jag en dörr sakta öppnas. Misstänkt kommer sedan ut och jag backar till trappans fot. Jag säger att han ska visa händerna vilket han inte gör, utan fortsätter gå snabbt ned för trappan. När han går i trappan säger han "kom då" och slår ut med händerna flertalet gånger. När mannen är på de sista trappstegen gör han ett utfall mot mig, som är cirka 2 meter bort, varpå jag använder Taser. Misstänkt viker sig då dubbel och faller ihop. Han skriker och beläggs med handfängsel.”

Kallade polisen hora och spottade

I ett annat ärende på Södermalm i Stockholm hade en person tagits omhand av ordningsvakter.

Misstänkt ombeds av polis att sitta ned på en bänk ca tiotalet gånger. Personen kallar poliser för "hora", "Jag ska knulla dig", "Tjockis" mm. Går sedan fram till polisman och slår denne på bröstet. Polisman puttar bort misstänkt, som är på väg framåt igen, och ser ut att rikta en spark mot polismannen. Misstänkt trycks bak mot en bänk, och ECV avfyras. Efter en strömcykel fortätter personen att vara mycket aggressiv. Misstänkt ges då en kortare manuell strömcykel, ca 2 sekunder. Personen brottas ned av en polisman samt en ordningsvakt. Misstänkt fortsätter att skrika, sparka, spotta. Ordningsvakt och polis har problem att hålla fast personen. Misstänkt ges då en ARC i baksida höger lår ca 3 sekunder. Fängsel anbringas och personen förs gripen till polisstation.

I några fall har elpistolens laser också haft en avskräckande effekt. När vapnet aktiveras innan avfyrning avtecknar sig lasern som två röda prickar.

Används mer än en gång om dagen

Från årsskiftet fram till den den 5 februari år har elchockvapnet använts vid 40 tillfällen. Omräknat motsvarar det mer än ett tillfälle per dag så här långt.

Projektledaren Pär Wärdig följer utvecklingen noga. Han tycker att det överlag fungerat bra.

– Avrapporteringsblanketterna beskriver många fall där jag tycker att elchockvapnet har varit ett bra hjälpmedel som bidragit till att man löst situationen med mindre våld än vad som annars skulle behövt användas, säger Pär Wärdig.

Sammanlagt finns 70 elchockvapen nu ute i lokalpolisområdena Piteå/Älvdal, Västervik, Borås, Vällingby, Södermalm, samt en handräckningsgrupp PO Syd, Stockholm och hos polisens insatsstyrkor.

Följ ämnen i artikeln