Anna Kinberg Batra kritiseras under besök i Israel

Publicerad 2016-09-06

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har kritiserats mycket hårt av den israeliska regeringen.

Nu får sig även M-ledaren Anna Kinberg Batra en släng av sleven.

– Hennes besök har varit en besvikelse, säger en anonym tjänsteman på hög nivå i Jerusalem till Times of Israel.

Just nu befinner sig Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på en resa i Mellanöstern där hon bersöker både Israel och Palestina. Innan hon gav sig av sa hon i en intervju med Aftonbladet att hon vill se förbättrade relationer mellan Sverige och Israel.

– Relationerna fungerar inte i dag, det kan bara bli bättre utifrån där vi är nu.

Under resan har M-ledaren träffat både den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och den palestinska premiärministern Rami Hamdallah.

Även Kinberg Batra får kritik

Sedan den svenska regeringen valde att erkänna Palestina som stat 2014 har relationerna med Israel varit mycket skakiga. Utrikesminister Margot Wallström (S) har vid flera tillfällen kritiserats hårt av ministrar i den israeliska regeringen för uttalanden hon gjort och har stoppats från att göra ett officiellt besök.

Men under sitt besök är det nu Anna Kinberg Batra som får kritik. Det är tidningen Times of Israel som citerar en anonym tjänsteman på hög nivå i Jerusalem. Källan säger att den israeliska regeringen är missnöjda med den svenska oppositionsledarens besök. I artikeln slås fast att Kinberg Batra har presenterat sig som en ”nära vän till Israel” före besöket.

– Hon fick oss att förstå att hon skulle använda sitt besök som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Men hon levererade inte, uppger källan.

”Vi är nöjda med besöket”

Irritationen härrör, enligt tidningen, från att M-ledaren under sitt besök i Israel kallat bosättningarna på Västbanken som ”helt oacceptabla” i en intervju mot Expressen där hon inte uttryckte någon kritik mot de palestinska myndigheterna.

Den anonyma tjänstemannen slår också fast att man i Israel nu tvivlar på om det verkligen skulle bli någon skillnad i den svenska regeringens syn på konflikten i området med Kinberg Batra som statsminister.

M-ledaren själv vill inte kommentera artikeln.

– Vi är nöjda med besöket och möjligheten till möten. Syftet med besöket är att vi vill förbättra relationerna mellan våra länder. Vi kommenterar inte rykten, säger hennes presschef Linda Norberg.

Följ ämnen i artikeln