Går till klimatattack inför kongressen

Publicerad 2015-06-11

Ifrågasätter de grönas ledarskap och politiska ansvar

Nu utmanas Miljöpartiet på sin egen hemmaplan – klimatet.

Centerpartiet planerar att ta ledartröjan i frågan och har nu tagit fram en attackstrategi där MP:s ledarskap och politiska ansvar ifrågasätts.

– MP lyckades i opposition måla en bild av sig som framgångsrika på klimatområdet, men när de nu måste visa praktisk handling klarar de inte av att leverera, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

I morgon samlas ett tusental miljöpartister i Örebro för kongress på temat "Nu bygger vi Sverige".

Miljöpartiet har gjort klimatet till en av sina mest prioriterade frågor och i Stefan Löfvens regering har man lagt beslag på klimat- och miljöministerposten genom språkröret Åsa Romson.

Men lagom till att kongressen drar i gång utmanas man i sin hjärtefråga.

C vill ha tydlig konflikt kring tillväxt

Inom Centerpartiets kansli i Bryssel, hos parlamentarikern Fredrick Federley, har man tagit fram en strategi med namnet "Ledarskap för klimatet" – med udden riktad helt mot de politiska motståndarna i MP.

På fyra sidor redogör C för hur man ska arbeta för att bli "det bästa partiet för en bättre miljö och genom en tydligt konflikt kring grön tillväxt utmana Miljöpartiet om ledarskapet i klimatfrågorna".

Strategin tar sikte mot klimattoppmötet som ska hållas i Paris i december och har tre syften, skriver man:

• Att visa att C är bästa alternativet för miljö- och klimatintresserade väljare som tycker att frågorna kräver lösningar på EU-nivå.

• Att lyfta fram ett regeringen är svag och misslyckas på EU-nivå, vilket gör att Sverige riskerar att tappa ledarpositionen i miljö- och klimatarbetet.

• Och att visa att det krävs grön tillväxt för att nödvändiga klimatinvesteringar ska kunna betalas.

Fredrick Federley är starkt kritisk emot MP:s arbete. Han menar att de gröna har målat ut sig som framgångsrika på miljö- och klimatområdet inför valet, men helt har misslyckats i regeringen.

– I praktisk mening är det ingen utmaning av MP, jag anser att vi är så mycket bättre än dem, säger han.

Ifrågasätter MP:s förmåga

I strategin beskriver C det som helt avgörande att politikerna lyckas nå en bindande uppgörelse i Paris, men att det "finns en oro" för MP:s förmåga att ta det politiska ansvar som krävs:

"Centerpartiet måste därför ha en tydlig strategi för att kunna visa upp ett alternativ för politiskt ledarskap under detta avgörande år för klimat och miljöpolitiken." skriver man.

Enligt Fredrick Federley står striden mellan de politiska alternativen framförallt kring synen på tillväxt.

– Vi har insikter om att vi behöver en bra tillväxt för att kunna göra den klimatomställning som krävs. Har man inte de ekonomiska resurserna så tar man det billigaste alternativet, och så är det fortfarande för en stor del av världen.

På den andra sidan av den politiska kartan står MP, som enligt C är "tillväxtfientligt" efter skrivningar i valmanifest och partiprogram där man ifrågasatt  tillväxt som ekonomiskt system.

– Jag tycker att det handlar om att hitta en realistisk miljöpolitik som inte lägger ett lock på tillväxten som en förutsättning för en bättre miljö, säger Federley.

MP välkomnar utmaningen

Men att C nu planerar att putta MP från klimattronen är ingenting som oroar de grönas partisekreterare Anders Wallner.

– Jag ser fram emot att få höra mer om Centerpartiets klimatpolitik, det var ett tag sedan svensk politik kretsade kring klimatet och då behövs fler partier som vill fokusera på frågorna, säger han.

Och fortsätter:

– Jag hoppas att de kommer lägga fram många konstruktiva förslag om hur Sverige kan återta ledartröjan efter åtta förlorade klimatår med Alliansen snarare än att fokusera på sina egna förtroendesiffror.