”Juholt ljuger”

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-10

Nya S-källor: Han blev varnad 2009

PRESSAD Nya uppgifter till Aftonbladet sätter ännu hårdare press på Håkan Juholt. ”Det får inte hända mer nu”, säger pr- konsulten Paul Ronge.

Håkan Juholt förnekar att han redan 2009 varnades om sitt felaktiga bostads-bidrag.

– Det är en lögn, säger han i en intervju med TT.

Men ytterligare källor inom partiet bekräftar nu för Aftonbladet att det är S-ledaren själv som ljuger.

I fredags avslöjade Aftonbladet att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt låtit riksdagen betala hela hans och sambons hyra – trots att det strider mot regelverket.

Dagen efter kunde Aftonbladet avslöja fler uppgifter om det felaktiga bostadsbidraget. Juholt ska, enligt flera källor, nämligen redan under våren 2009 ha blivit informerad om att han fått för mycket bostadsbidrag.

Talade ut för TT

Efter att ha gjort sig oanträffbar i dagar lät sig Håkan Juholt i går bli intervjuad av TT. Där förnekade S-ledaren att han skulle ha blivit varnad redan 2009:

– Vi har gått tillbaka och tittat i revisionen och där finns ingenting sådant. Den uppgiften är en lögn och den förs fram av någon som vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann, säger Juholt.

– 100 procent kan jag förneka detta.

”Han var jättearg”

Men Aftonbladet kan i dag presentera fler uppgifter kring hur det gick till när Juholt redan under första halvåret 2009 blev varnad av sina partikollegor. Flera av varandra oberoende källor menar att Juholt ljuger i sin intervju med TT.

I samband med att Juholt skulle lämna sin post som tillförordnad partisekreterare och få sin fallskärm utbetald, gick partiet internt igenom hans ekonomi. Granskningen visade att Juholt under en längre tid fått full ersättning för sitt boende – trots att det var väl känt att han skilt sig och därefter blivit sambo med Åsa Lindgren.

– Det påtalades då tydligt för Juholt att han bryter mot reglerna, säger en av källorna.

Den som ska ha informerat Juholt om felaktigheterna var partikassören Tommy Ohlström. Men i stället för att agera utifrån varningen från sin kassör valde Juholt att inte göra något åt det felaktiga bidraget, uppger källorna.

– Juholt var jättearg eftersom han inte fick bli partisekreterare och vägrade gå med på att ändra bostadsbidraget, säger en källa.

Baylan förnekar

Ohlström ska dessutom ha informerat sin överordnade, Ibrahim Baylan, som vid den här tidpunkten var ny partisekreterare.

Både Tommy Ohlström och Ibrahim Baylan förnekar Aftonbladets uppgifter om att de skulle ha känt till Juholts felaktiga bostadsbidrag:

– Nej, det har inte skett, säger Ohlström.

– Jag känner inte igen uppgifterna, jag kan inte påminna mig om något sådant, säger Ibrahim Baylan.