Stefan Löfven: ”Vi måste hitta de skyldiga för kemattacken”

Publicerad 2018-04-09

Kemattacken i Syrien som misstänks ha kostat 70 människor livet överskuggade brexit.

Storbritanniens Theresa May och statsminister Stefan Löfven var eniga i sina fördömanden när de träffades i Stockholm på måndagskvällen.

– Det är fruktansvärt att förbjudna kemiska vapen har använts. Vi måste hitta de skyldiga, säger Stefan Löfven, (S).

Följ ämnen
Ryssland

Theresa May tog självmant upp den misstänkta kemattacken i Syrien när hon på måndagskvällen besökte Stockholm och statsminister Stefan Löfven, (S).

I lördags uppgav rebellgrupper att bomber med giftig gas, troligen klorgas, släpptes över rebellkontrollerade östra Ghouta i närheten av den syriska huvudstaden Damaskus.

– Det var en barbarisk attack, sa Theresa May på presskonferensen som följde på det timmeslånga mötet med Löfven.

Familjer som flytt till skyddsrum ska ha hittats döda med skummande vätska från munnarna. 70 personer ska ha mist livet.

Löfven: ”Fruktansvärt att kemiska vapen använts”

Stefan Löfven höll med Theresa May:

– Det är fruktansvärt att förbjudna kemiska vapen har använts, sa han.

En annan världsledare som gick ännu längre i sina fördömanden är USA:s president Trump. Han anklagade Assad-regimen för att ligga bakom.

”President Putin, Ryssland och Iran bär ansvar för att stötta djuret Assad. Det är ett högt pris att betala”, skrev Trump på Twitter.

Varken Theresa May eller Stefan Löfven ville dock peka ut de skyldiga.

May ville inte heller svara på frågan om Storbritannien kommer att straffa de skyldiga militärt.

FN letar efter de skyldiga

– Vi jobbar med våra allierade för att ta reda på vad som har hänt i Syrien och vilka åtgärder som ska vidtas och om det kommer fram ytterligare bevis på Assads grymhet mot sitt eget folk, säger Theresa May.

Stefan Löfven höll med:

– Vi måste hitta de skyldiga och det är därför våra länder har krävt att frågan skulle tas upp av FN:s säkerhetsråd, sa Stefan Löfven.

May tackar Sverige för kampen mot Ryssland

Attacken i Syrien kom nästan att överskugga de två frågor som var huvudskälet till att Theresa May under dagen besökte först Köpenhamn och senare Stockholm: Brexit och giftattacken i Salisbury  där den tidigare dubbelagenten, Sergej Skripal, och hans dotter utsattes för mordförsök.

Stefan Löfven gav sitt oreserverade stöd till Storbritanniens premiärminister Theresa May i utredningen om nervgiftattacken i Salisbury – som hon anklagar Ryssland för att ligga bakom.

Det svenska fördömandet av mordförsöken i Salisbury var avgörande för att skapa västerländsk enighet om saken, enligt henne.

– Jag tackar för er solidaritet, sa Theresa May.