Juholts svarta fredag

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-08

Experten: Tillståndet i partiet är förvirrat

NYA SMOCKOR  Håkan Juholt åkte på flera smällar under gårdagen. Redan på förmiddagen höll han en presskonferens och erkände slarvet med bostadsbidraget. Sen meddelades det att Socialdemokraterna hoppade av SVT:s partiledardebatt. Foto: BJÖRN LINDAHL

Hösten skulle bli Håkan Juholts revansch.

Den blev en mardröm – som kulminerade under S-ledarens svarta fredag.

– Tillståndet i partiet är förvirrat, säger experten Christer Isaksson.

När Håkan Juholt i går morse fick avbryta mötet med Socialdemokraternas verkställande utskott var det bara början på hans helvetesdag, och kulmen på hans svarta höst.

Inför en samlad presskår fick han på högkvarteret på Svea-

vägen 68 besvara frågorna efter Aftonbladets avslöjande om att han på ett olovligt sätt utnyttjat riksdagens ersättningar för sin bostad.

Ju längre presskonferensen pågick, desto mer pressad såg

S-ledaren ut. Han förklarade gång på gång att han inte förstått reglerna och lovade att vartenda öre skulle betalas tillbaka.

”Vet inte hur han tänkte”

– Jag vet inte hur han tänkte. Även om det kanske inte rör sig om direkt fiffel så är det är klart att folk tappar förtroendet. Det drabbar Juholt och det drabbar alla politiker och det är dyrt

för Socialdemokraterna, säger Christer Isaksson, författare och expert på Socialdemokraterna.

Då kom nästa bakslag. Socialdemokraterna meddelade plötsligt att Håkan Juholt inte ställer upp i den planerade partiledardebatten i SVT i morgon – och så var det dags för dagens tredje

(s)tjärnsmäll:

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu gick ut och krävde att nya medborgare under en övergångstid ska kunna utvisas ur landet, och Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson sa att partiet stod bakom förslaget.

Massiv intern kritik

Den interna kritiken blev överväldigande – och Morgan Johansson tvingades ta tillbaka sitt utspel. Allt detta efter en vecka när Socialdemokraterna presenterat en skuggbudget där innehållet drunknade i rapporter om interna bråk.

Så hur är läget för Håkan Juholt när han gör helg vecka 40?

– Det är full back bakåt och rädda det som räddas kan och så börja om. Och då börjar man inte från noll utan från minus, säger Christer Isaksson.

10.00

Håkan Juholt får avbryta sitt möte med verkställande utskottet för att hålla presskonferens. Aftonbladet har avslöjat att partiledaren tagit ut 160 000 kronor för mycket i ersättning för sitt

boende. I stället för att prata om sin första egna skuggbudget får Juholt svara på frågor om ersättningsfusk.

11.40

En kort stund senare meddelar Socialdemokraterna att Håkan Juholt inte kommer att delta i den stora partiledardebatten i SVT på söndag. Anledningen är att S inte vill placeras på samma sida som SD:s Jimmie Åkesson i studion. När även V hoppar av står alliansledarna i det

närmaste utan motstånd inför söndagens tv-sändning.

Lunchtid

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) går ut och kräver att invandrare som begår brott ska kunna utvisas även efter att de fått medborgarskap. S rättspolitiske talesperson Morgan Johansson säger sedan att förslaget har partiets stöd. Kritiken blir enorm och snabb. ”Uttalandet saknar både saklig och ideologisk kompass”, skriver före detta partiledaren Mona Sahlin direkt på Aftonbladet/debatt.

17.00

Håkan Juholt går ut och dementerar att partiet står bakom Reepalus förslag, och Morgan Johansson tvingas ta tillbaka sitt yttrande.