Löfven: Inte säkert att man får stanna ändå

Publicerad 2017-12-04

Stefan Löfven anser att svensk migrationspolitik är långsiktig och förutsebar – även efter uppgörelsen om de ensamkommande.

– För en begränsad grupp ungdomar ger vi en ny möjlighet, men det bygger på att man ansöker och studerar. Det är inte säkert att man får stanna ändå, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu för första gången regeringens överenskommelse om de ensamkommande ungdomarna. Uppgörelsen satt hårt inne och stämningen mellan de båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet var stundtals mycket frostig.

”Vi håller samma princip”

Stefan Löfven framhåller att uppgörelsen enbart rör en begränsad grupp människor – och att den inte på något sätt äventyrar tidigare överenskommelser kring svensk migrationspolitik. Berörs gör asylsökande som kom till Sverige före 24 november 2015, registrerades som barn under 18 år och har fått vänta länge på besked om de ska få stanna i Sverige. De flesta är pojkar från Afghanistan.

– Vi håller precis samma princip som när vi införde den tillfälliga lagen. Vi har en tillfällig lag som sträcker sig emot juli 2019, då vi ska göra en tvåårsavstämning och se om det ska hålla hela vägen eller avbrytas. Vi håller kvar principen att du har rätt att söka asyl och det kan bli både ja och nej, det är myndigheten som beslutar och ytterst domstolen, säger statsministern.

Studier ger ny chans

Stefan Löfven tillägger därefter att man valde att göra en särskild lösning för den nämnda gruppen, eftersom den fått vänta så länge på besked.

– För den begränsade gruppen har vi sagt, där ger vi en ny möjlighet att studera helt enkelt.

Stefan Löfven har tidigare framhållit att ett ”nej ska vara ett nej” och att det är ordning och reda som ska gälla i svensk migrationspolitik. Både han och finansminister Magdalena Andersson har också slagit fast att politiken ska vara förutsebar och långsiktig.

Äventyras inte det med en sådan här uppgörelse?

– Nej, vi slår ju fast att den tillfälliga lagen gäller till juni 2019 och sedan arbetar vi också med gemensam politik för EU. Men för en begränsad grupp som var under 18 år när de kom till Sverige, för den gruppen gör vi en ny möjlighet men det bygger på att man studerar. Utbildning tror vi är viktigt, var man än sedan hamnar i världen.

– Det är inte säkert att man blir kvar ändå i Sverige, men har man fått studera så har man stärkt sina möjligheter i livet, oavsett var man hamnar.