Var tredje riksdagskvinna sextrakasseras: ”Har fått sms med könsbilder”

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-06-28

Maskinskrivna sexbrev, sms med könsbilder och obehagliga telefonsamtal. 

Var tredje kvinnlig riksdagsledamot har blivit sexuellt trakasserad i sitt arbete.

– Jag har fått sms med könsbilder samt mejl där man tycker jag ska bli gruppvåldtagen, säger en anonym ledamot.

Nyligen åtalades en 36-årig man misstänkt för att ha sexuellt ofredat en elva rödgröna politiker. Enligt åtalet har mannen under förra året skickat sms till politikerna, många med mycket grovt innehåll.

Aftonbladet har kartlagt sextrakasserier mot riksdagspolitiker. I en enkätundersökning som skickats till samtliga ledamöter uppger drygt en femtedel av de som svarat att de utsatts för sexuella trakasserier.

Flest kvinnor

Den absoluta merparten av dem är kvinnor - var tredje kvinnlig riksdagsledamot uppger att de sextrakasserats i sitt arbete.

”Jag fick senast i valrörelsen ett mycket otäckt brev med sexuellt innehåll som var skrivet på maskin. Det var väldigt kränkande”. skriver en kvinnlig riksdagsledamot.

Trakasserierna skickas via sms, mejl och på sociala medier. Det förekommer även telefonsamtal och verbala attacker i offentliga miljöer.

Känner starkt obehag

Många uppger att de känner ett starkt obehag, någon har till och med övervägt att inte delta i till exempel debatter på grund av rädsla för trakasserier. I något fall uttrycks även oro inför familjemedlemmar.

Aftonbladet har även ställt frågan om man har anmält trakasserierna. Endast en fjärdedel av de som sextrakasserat uppger att de gjort en polisanmälning. Däremot har flera larmat riksdagens säkerhetsenhet.

Följ ämnen i artikeln