Krisen öppnar för nya falangstrider inom S

Publicerad 2011-10-13

Högerfalangen inom Socialdemokraterna vill troligtvis helst se Mikael Damberg som partiledare, medan vänsterfalangen vill ha Veronica Palm.

Falangstriderna är på väg att blossa upp i S igen.

Faller Håkan Juholt inleds en ny partiledarjakt – där vägen är öppen för högersidans Mikael Damberg.

– De som inte ville ha Damberg förra gången aktar sig för att rikta avgångskrav mot Juholt nu, säger en S-källa.

Läget i Socialdemokraterna kan beskrivas som kaotiskt och samtidigt avvaktande. Hittills är det endast kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström, som öppet krävt Håkan Juholts avgång.

Att inte fler följt efter förklarar källor inom S med den tidigare så uppslitande processen för att utse en efterträdare till Mona Sahlin.

– Partiet orkar inte gå genom det en gång till så här snabbt, säger en person med stor insyn i S innersta liv.

Innan Håkan Juholt utsågs var Mikael Damberg från Solna en av huvudfavoriterna till jobbet. Nu sägs många av dem som ville ha honom då åter ha börjat hoppas.

Debatt blev bråk

Att oppositionsrådet i Dambergs hemkommun, Johanna Graf (S), i tisdags gick ut i en Juholt-kritisk debattartikel i Svenska Dagbladet har tolkats som en högerfalangsattack.

– Det där är helt galet, men jag har hört att man tror det. Min anledning var att ifrågasätta hur jag ska kunna bekämpa korruption i min hemkommun om jag inte fördömer misstänkt fusk i mitt eget parti, säger Graf.

Enligt S-källor är stödet för Håkan Juholt vacklande i riksdagsgruppen.

– Stödet för honom är tämligen tunt, men man kräver inte hans avgång så länge Damberg är motkandidaten, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

En del ledamöter sägs bekämpa den problemtyngda partiledaren öppet. Men även om de undergräver Juholts förtroende så saknar de makt att avsätta honom, då de fortfarande är i minoritet.

En hård kärna av tunga partilojala står bakom sin partiledare och tänker inte låta kritikerna tvinga fram hans avgång.

– De har bestämt sig för att det inte är rätt tillfälle att byta partiledare och då blir det så, säger en S-källa.

Palm het kandidat

Skulle det ändå gå så långt räknar Aftonbladets källor med att även vänsterfalangen snabbt tar fram en ny kandidat. Det blir troligen Veronica Palm från Stockholm.

Aftonbladet har sökt Mikael Damberg men han hänvisar alla frågor till partisekreteraren Carin Jämtin.

Något som också tyder på att Håkan Juholt har fiender djupt inne i de egna leden är att det under den senaste tiden har läckt hemlig information till medierna. Det senaste exemplet är att en anonym källa som beskrivs som ”tung S-källa” säger till Svenska Dagbladet att denne varnade partiets valberedning för ”hans slarv, och att allt inte stod rätt till.”

– Berit Andnor (valberedningens ordförande) kan aldrig säga att hon inte visste, säger källan till SvD.

Socialdemokraternas kris |
Aftonbladet